Пеевски съсипа премиера: Пие си питието с шефа на „Еврохолд“, а ток няма

Депутатът и председател на ПГ на ДПС Делян Пеевски нападна премиера Николай Денков, че спасява личния си интерес, вместо да служи на хората. „Или както е казал народът – за един сте майка, за хората – мащеха“, пише депутатът от ДПС в ново открито писмо до министър-председателя. Това е второто обръщение на Пеевски към Денков в рамките на три дни. В първото Пеевски пожела да бъде номиниран за премиер, за да покаже как се управлява.

„С тревога наблюдавам Вашата управленска безпомощност да се справите с климатично предизвикателство, снеговалеж, характерно за тези ширини по това време на годината“, започва писмото си Пеевски. Той обвинява премиера, че „грее в новините с доста съмнителна пиар акция“, вместо да упражнява „отговорна изпълнителна власт“.

„Четири денонощия бедстват хиляди домакинства. Четири денонощия – близо сто часа, страната е скована от липса на електрозахранване, топлоенергия, затворени пътища, бедстващи населени места, затворени аптеки, заключени кабинети на спешна помощ, неработещ телефон за спешни случаи и т.н.“, пише Пеевски.

Според депутата от ДПС Денков носи отговорност за липсата на ток в някои населени места, въпреки че трите енергоразпределителните дружества са частни. „Премиерът на правителството, видите ли, композирал влак, защото негова позната учителка му пуснала смс. Похвално.

Но защо не вложихте същата енергия и старание, за да упражните необходимия контрол към друг свой близък познат, почти роднина, с когото редовно си пиете питието – шефа на „Електрохолд“, така, че аварийните екипи да работят на пълни обороти и да възстановят електрозахранването в засегнатите райони“, пише Пеевски.

Народният избраник обвинява министър-председателя, че хората губят доверие в политиците и държавата си и „не би следвало да се сочи като куриоз, а като опасна тенденция, че един човек нахлу в отчаянието си в офис на енергото, за да приготви храна за децата си“. „А той е в пълното си право да изисква точно тази грижа от държавата. От правителството. И лично от премиера“, допълва Пеевски.

„Г-н премиер, Народното събрание ще бъде на висотата на очакванията на хората и още днес ще внесем предложение за отпадане на изискването за изпълнение само на електронни рецепти. Защото последните дни показаха, че това недомислие застрашава живота и здравето на болните, останали без необходимите медикаменти, защото аптеките нямали ток.

Но Вашата неспособност да водите държавата и правителството в криза, не можем да компенсираме и няма да останем мълчаливи пред управленския ви провал. Защото, отново ще Ви напомня, Вие сте премиер не за собствен комфорт и престиж, а за да служите на хората. И това е неотменимо“, се казва още в писмото на Делян Пеевски до Николай Денков.

„Сега“ припомня, че преди три дни Пеевски атакува Денков в друго писмо, че не може да се справи с бедственото положение заради снежните бури в страната. „Ако признават, че не могат да се справят, ако не съзнават какво трябва да направят, за да управляват държавата, да ме изберат за премиер. Аз няма да избягам от отговорност и мога да се справя. И ще работя винаги за хората“, написа тогава Пеевски. А премиерът Денков го прати да кара снегорин, щом иска да помогне.

http://