Пеевски: Текстът на споразумението го писахме лично с Кирил Петков, съгласуван е с ГЕРБ

Според него Христо Иванов е човекът, който иска избори

Не мога да разбера какво обяснява Христо Иванов за споразумението. Текстът лично сме го написали с Кирил Петков и е съгласуван с ГЕРБ. Нямахме никаква претенция към него и всичко беше изяснено. Това заяви председателят на ДПС Делян Пеевски в коментар на напрежението между управляващите партньори.

Според него Христо Иванов иска избори, защото за него няма смисъл да остава в управлението. „Вижда, че не може да овладее съдебната власт. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да направят правителство. Не мога да разбера всички обяснения, които валят, както и размяната на кого сме по-добри приятели. Приятел съм и на Петков, и на Борисов, но най-вече съм приятел на България“, обясни той.

Лидерът на ДПС беше категоричен – ДПС няма претенции към споразумението, нито е била тема в него. „Двете точки за службите и следствената тайна са били обект на спор. Два пъти е имало решение за смяна на шефа на ДАНС – с генерал Атанасов и с кандидатурата на съветника на Денков – Веселин Марков, на която Петков се противопостави след като първоначално беше съгласен. За нас няма нужда от смени в службите, много добре са структурирани и имат доверието на западните ни партньори. Желанието да се овладяват политически не го разбирам. Там има само едно политическо назначение – на Петър Петров от ПП-ДБ“, заяви той. И се обърна към Христо Иванов с думите „Христо, седни си на столчето и недей да буташ България в безвремието“.

По думите му е абсурдно да се изнася следствена тайна по дело. „Имам впечатлението, че от ПП-ДБ не разбират от тези неща, за Конституцията трябваше да им се помага. Номерът с врага ДПС няма да мине, ако олигархията иска да превземе съдебната власт, ние с всички демократични средства ще го предотвратим. ПП-ДБ и ние не можем да работим с „Възраждане“. Хората на ДПС не са втора класа, когато искат нашата подкрепа, ще искаме да се знае“, отбеляза Пеевски.