Пеканов: Когато Борисов ядеше торта с Курц, можеше да му обясни, че мигрантите не идват от България

Оставяме решението за Шенген за период, който ще бъде по-лош за нас, каза бившият вицепремиер

„Оставяме решението за някакъв период, който най-вероятно ще бъде по-лош за нас. Не съм сигурен, че ще можем да станем пълноправен член скоро. Има си правила за конвергентния доклад. България в момента не покрива инфлационния критерий. В Европа инфлацията спадна много бързо – вече е на около 2,5%, а в България остава над 5%“.

Това каза  по управление на европейските средства Атанас Пеканов в „Тази сутрин“.

По думите му сега вътрешнополитическата обстановка в Австрия е по-добра, отколкото ще бъде в бъдеще.

Каква е причината Австрия да не ни допуска в Шенген?

„Много хора в Австрия се притесняват, че прекалено много хора от целия свят идват там като една държава на благосъстоянието, където има висока социална система, подкрепа от държавата. През 2016 г., след като започна мигрантската криза, се разви тезата, че голяма част от тези хора идват по Балканския маршрут. Разви я тогавашният канцлер Себастиан Курц. Това е много силна теза в австрийското общество. Борисов казва как тогава е имало нулева миграция, а тази теза се зароди по негово време. Борисов тогава често се срещаше с Курц и когато ядяха торта можеше да му обясни, че мигрантите не идват от България“, коментира Пеканов.

Според Атанас Пеканов приемането на България в Шенген по въздух и вода е частичен успех.

„Преди около две седмици премиерът Денков, след като дойдоха допълнителните условия на Австрия, каза, че е неприемливо да влезем единствено по въздух и вода, ако няма ясна дата за сухопътните граници. Това беше правилната реакция, но имах притеснения, че позицията ще се промени. Доста от позициите на „Промяната“ постоянно са в някаква промяна. Една седмица след това Кирил Петков каза, че дори да няма дата трябва да влезем автоматично и да няма ново решение, когато изпълним условията. Преди няколко дни се оказа, че и с това не се преборихме. За другото решение нямаме яснота. В седем държави има национални избори и след тях всяка една страна отново може да каже, че ще си помисли кога България да влезе“, каза още бившият вицепремиер.

По думите му страната ни няма да вземе цялата сума по Плана за възстановяване и устойчивост, защото част от законите не отговарят на това, което е обещано.