ферибот
ферибот

Пенсионираха ферибота Видин-Калафат

Първите рейсове по новото съоръжение тръгват в сряда

Фериботната линия Видин-Калафат спира работа. Курсът се прекратява заради отварянето на Дунав мост 2, съобщиха от Българското речно параходство. От администрацията допълниха, че са намалили цените за преминаване на реката при Оряхов–Бекет с 20 на сто.

Статистиката сочи, че фериботът Видин – Калафат беше един от най-натоварените. Максимумът, който плавателният съд е пренесъл, е 49 ТИР-а за един ден. Много често се образуваха и опашки от чакащи.

След пускането на Дунав мост 2 трафикът се премести там. Само за първите осем часа по съоръжението са преминали в двете посоки над 370 коли. Стотици велосипедисти също щурмуваха моста. За тях преминаването е безплатно.

Прехвърлянето на големите товарни автомобили струваше по 92 евро, а за автобусите по 58. За превоза на лек автомобил пък се плащаше 23 евро. Мотоциклетистите даваха по 3 евро, толкова бе и сумата за пътниците. Очаква се фериботите да останат неизползваеми, освен, ако не се пренасочат за други линии по реката.

Оказва се, че по-голям интерес са проявили северните ни съседи, тъй като два пъти повече са били влезлите в България автомобили, отколкото излезлите от страната. Един от шофьорите посочи, че е истинско удоволствие да се пътува по моста.

Преминаването над реката продължавало до 5 минути, а обработката на граничния пункт около 10 минути. До 1 юли мостът е безплатен за автомобили, решиха премиерът на България Пламен Орешарски и министър-председателят на Румъния Виктор Понта. След това таксата става 6 евро за кола и остава свободна за пешеходци и велосипедисти. Мостът ще бъде наречен „Нова Европа“, допълни транспортният министър Даниел Папазов.

Първите пътнически автобуси от Видин за Калафат и Крайова тръгват по съоръжението от тази сряда, обяви Красимира Асенова, която е управител на пътническа агенция. Вече е утвърдено разписанието на рейсовете, което включва две дестинации до румънските градове Калафат и Крайова. Първият автобус тръгва от Видин за Крайова в 6.30 часа, следващият е в 16.00 часа.

До Калафат автобусите ще потеглят в 9.00 часа, 11.30 часа и в 17.00 часа. „Това са 5 курса на ден, като три от тях са само до Калафат”, обясни Асенова.