Early morning in wonderful Machu Picchu

Перу затваря Мачу Пикчу

700 туристи са евакуирани в събота поради стачка

Перу обяви, че обсъжда временно затваряне на Мачу Пикчу след четиридневна стачка на местни жители срещу така наречената от тях „приватизация“ на продажбата на билети за най-посещавания обект на инките в света, съобщават световните агенции.

Заради стачните действия над 700 туристи бяха евакуирани от емблематичния обект в събота.

Според министъра на културата Лесли Уртеага лидерите на протеста са предложили обектът да бъде затворен от съображения за сигурност, предвид липсата на диалог между страните.

„Ще направим оценка на исканията на колектива, едно от които е да бъде затворено. Това ще бъде болезнено за всички, но ще го преценим“, каза Уртеага.

Противниците започнаха безсрочна стачка в четвъртък срещу решението на Министерството на културата да използва частен посредник в онлайн продажбите на билети.

Местна организация казва, че компанията „Джойнъс“ (Joinnus) може да се възползва от до 3,2 милиона щатски долара годишно под формата на комисионни благодарение на новата система.

Заради протестите много търговски обекти затвориха врати, а железопътният оператор „Ферокарил Трансандино“ (Ferrocarril Transandino) преустанови обслужването на обекта.

Според Министерството на културата новата система за продажба ще помогне да се контролира потокът от туристи и за опазване на цитаделата, която от 1983 г. е включена в Списъка на световното културно наследство.

Археологическият комплекс, разположен на 130 километра от град Куско на 2438 метра надморска височина, е построен през 15-и век по заповед на императора на инките Пачакутек (1438-1470). Обектът е открит през 1911 г. от американския изследовател Хирам Бингам.