Закупуване на нов апартамент
Закупуване на нов апартамент

Пет причини да изберем за купим апартамент с ремонт до ключ

В наши дни на пазара на недвижими имоти можете да си купите апартаменти без ремонт, а можете да намерите и възможности „елате да живеете“, където жилищното пространство е напълно готово за живеене. Трябва да се разбере, че цената на напълно готовите за живеене апартаменти може да бъде по-висока с почти 50% от подобно жилищно пространство, където не е правен ремонт.

Какво да изберем апартамент без или с ремонт?

Експертите в областта на недвижимите имоти смятат, че най-печелившата опция е да закупят апартамент с ремонт до ключ.

Основните предимства на закупуването на напълно ремонтирано жилище са:

  • Значителни икономии на време. Средно ремонтните работи в апартаменти на нови сгради отнемат много време – от няколко месеца до една година. В допълнение към довършителните работи на всички повърхности, при закупуване на празен, неремонтиран апартамент, ще трябва да се направи инсталиране на всички комуникации, както и извършване на редица груби задачи: шпакловка на стени, подова замазка и т.н. Почти на всеки етап от обработката изисква прякото участие на собственика, а в настоящата икономическа ситуация, населението има много други проблеми. Ето защо, хората се опитват да сведат до минимум трудностите, които възникват при закупуване и подготовка на апартамент за живеене.
  • Намаляване на разходите. Цената за завършване на нови апартаменти варира и периодично пада или се увеличава. Поради големия мащаб на строителството, проектантите търсят значителни отстъпки от доставчиците на материали, оборудването и труда на изпълнители. По този начин, ако подобен ремонт се направи от купувача самостоятелно, то той значително ще увеличи разходите си. В същото време при закупуване на жилище с ремонт до ключ може да се спести до 35%.
  • Комфортно настаняване. Когато купуват апартамент с „голи стени“, собствениците за дълго време не могат да влязат в домовете си, защото трябва да изчакат ремонтния период. За жалост, завършването на ремонта не гарантира настаняване веднага. Често апартаментите в нови сгради се закупуват за инвестиционни цели и собствениците на такива недвижими имоти отлагат ремонтите за неопределено време. Закупуването на напълно завършен дом облекчава хората, които се настаняват, от много неудобства, което е особено важно за семейства с деца.
  • Защита от възникване на рискове. Собствениците на жилища също имат задължението да запазят общите пространства (входове, партери и асансьори). Ако по вина на собственика настъпят щети на общите зони, той ще бъде длъжен да възстанови всички разходи за възстановителните работи за негова сметка.
  • Статистиката показва, че ремонтът на 1 кв.м. изисква около 70 кг. материали. Не е трудно да се изчисли, че броят на материалите, които трябва да бъдат прехвърлени в апартамента, се изчислява в тонове, така че вероятността от увреждане на обработката на общите помещения е доста висока. При купувачите на апартаменти „до ключ“ такъв проблем не съществува. Процесът на ремонт е дълъг и отнемащ време, а хората се нуждаят от комфорт тук и сега. Следователно, повечето са купувачите на готови жилища, както се вижда от бързината, с която се продават апартаментите с ремонт „до ключ“.
  • Печеливши инвестиции. Броят на инвестиционните сделки в жилищното настаняване не е толкова голям (макс 10%), но някои инвеститори все още се опитват да печелят пари от отдаване под наем на апартаменти. Затова няма и времеви фактор: планираната печалба може да започне да се получава почти веднага след покупката: получете ключовете и пуснете наемателите в жилището.

 

Източник: https://bulgaria24.tv