Пет важни теми, за които да внимаваме по време на дебата между Джо Байдън и Доналд Тръмп

Възрастните участници в президентския дебат в САЩ в четвъртък са добре познати: и двамата са се вкопчили в поляризираща, безизходна надпревара, в която съюзниците предупреждават, че бъдещето на републиката е заложено на карта.

Но първата среща лице в лице между президента Джо Байдън и Доналд Тръмп от четири години насам крие много неизвестни неща, като се има предвид, че бившият президент се отклонява от сценария, а Байдън презира републиканския си съперник.

Ето пет неща, които трябва да наблюдавате, когато Байдън и Тръмп се срещнат в Атланта, Джорджия, тази вечер в 21:00 ч. местно време (4:00 българско).

Достатъчно здрави ли са тези мъже за още четири години?

90-минутното предаване на CNN ще бъде прекъснато от две рекламни паузи. То ще даде възможност на милиони американци да оценят издръжливостта на двамата мъже.

81-годишният Байдън е измъчван от въпроси за физическата и психическата му годност, а проучванията на общественото мнение показват, че повечето американци смятат, че той е твърде стар, за да бъде президент. Тръмп (на 78 г.) не е много по-млад.

На нито един от кандидатите не е позволено да излезе на сцената с бележки или други подготвени материали, въпреки че ще им бъдат дадени химикалка и хартия, за да си водят бележки.

Но и двете страни са се съгласили с този формат, който има за цел да запази строг контрол върху процедурата.

Необичайно е, че предаването на живо няма да се състои пред жива аудитория в студиото, а ще бъде посветено единствено на двамата кандидати и водещите от CNN Джейк Тапър и Дана Баш. Кандидатите ще имат на разположение две минути за отговори и една минута за опровержения. Микрофоните им ще бъдат изключени, когато не говорят.

Първият дебат между двамата в кампанията за 2020 г. беше неспокоен и запомнен с постоянното прекъсване на Тръмп и нетърпеливия Байдън, който му се караше: „Ще млъкнеш ли, човече?“

Прекъсванията на Тръмп се смятаха за вредни за кампанията му. Но дори и с ограниченията, наложени на бившия президент, той все пак може да се опита да изкара Байдън от нерви или да наруши правилата.

Ще нападне ли Байдън Тръмп заради присъдите му?

Байдън не е склонен да атакува Тръмп заради безбройните му правни проблеми, включително осъждането му в Ню Йорк по 34 обвинения, въпреки че демократите напоследък засилиха споменаването на Тръмп като „осъден престъпник“.

Президентът би могъл да предприеме свои собствени атаки или да използва като храна другите висящи наказателни процеси на Тръмп – включително едно федерално дело и друго в щата Джорджия, свързано с обвиненията, че се е опитал да подмени резултатите от изборите през 2020 г. Срещу Тръмп са повдигнати и федерални обвинения във връзка с предполагаемото му неправилно боравене с класифицирани документи.

Но това може да се окаже рисковано за Байдън, който има собствени юридически проблеми, включително присъда за престъпление на сина му Хънтър Байдън, който беше признат за виновен по три обвинения, свързани с незаконно притежание на оръжие. Байдън-младши е изправен пред отделен наказателен процес по данъчни обвинения, който трябва да започне по-късно тази година в Калифорния.

Самият президент е разследван от Министерството на правосъдието за боравенето му с класифицирани документи. Делото беше прекратено, въпреки че представянето на Байдън от специалния съветник като „възрастен човек с лоша памет“ нанесе известни политически щети.

Байдън до голяма степен избягва да коментира правните проблеми на сина си, като само казва, че го обича и подкрепя във възстановяването му от наркотичната зависимост. Но той може да очаква атаки от страна на Тръмп, който превърна Хънтър Байдън в характеристика на кампанията си за 2020 г.

Сегашният дебат се провежда и в момент, когато Върховният съд на САЩ се готви да излезе с решение дали Тръмп ще получи правен имунитет срещу съдебно преследване за всичко, което е направил, докато е бил президент – съдбоносно решение за надпреварата за Белия дом.

Може ли Байдън да обърне дебата към съдбата на американската демокрация?

Президентът започна кампанията си, като намекна, че предстоящите избори могат да бъдат от решаващо значение за демокрацията в САЩ. Той вероятно ще посочи като доказателство отказа на Тръмп да признае поражението си на изборите през 2020 г. и нападението на 6 януари 2021 г. от привърженици на републиканеца срещу Капитолия.

Тръмп все още избягва да признае, че Байдън легитимно е спечелил изборите през 2020 г., и наскоро обеща да помилва хората, осъдени за участие в атаката срещу Капитолия. Байдън ще се опита да насочи дебата към позицията на Тръмп по отношение на демокрацията в САЩ и да представи бившия президент като бъдещ авторитарист.

И двамата кандидати може да бъдат попитани дали ще приемат резултатите от изборите през 2024 г.: потенциално ключов момент в дебата.

Кой ще спечели по темата икономика?

Тръмп ще се нахвърли върху Байдън за справянето му с американската икономика, която е постоянно слабо звено за президента в проучванията на общественото мнение. Последното проучване на FT-Michigan Ross установи, че американските избиратели имат по-голямо доверие на Тръмп по отношение на икономиката, отколкото на Байдън – и само един на всеки петима казва, че е по-добре финансово при демократа.

Голямата тема е инфлацията – тя се е повишила до многогодишен връх при Байдън през 2022 г. и многократно е посочвана в проучването на FT-Michigan Ross като най-голямото притеснение на избирателите. Инфлацията се понижи през последните две години, но все още е твърде висока за предпочитанията на Федералния резерв, което означава, че разходите по заемите остават високи. Тръмп се закани на Байдън по време на кампанията заради високите разходи за живот.

Байдън може да изтъкне милионите работни места, създадени по негово време, рекордно високите цени на акциите и плана си за инвестиции в производството в частите на страната, известни като Ръждив пояс. Той вероятно ще се позове и на позицията си в подкрепа на профсъюзите, като я противопостави на обещанието на Тръмп да намали данъците за богатите и корпорациите.

Как ще се отразят имиграцията, абортите и войната?

Тръмп безмилостно атакува Байдън заради рязкото увеличаване на имиграцията през границата между САЩ и Мексико през последните три години и се очаква да засегне този въпрос по време на дебата. Проучванията на общественото мнение показват, че тя остава слабо място за президента демократ, въпреки неотдавнашните му мерки срещу търсещите убежище.

Байдън ще напада Тръмп по темата за абортите. Бившият президент многократно си е приписвал заслугите за отмяната от Върховния съд на решението „Роу срещу Уейд“ – решение, което беше последвано от нови мащабни ограничения върху абортите в някои щати. Байдън ще се опита да припише ограниченията на Тръмп и ще подчертае ангажимента на демократите да защитават репродуктивните права на жените.

Външната политика може да се окаже друга точка на спора, като Тръмп вероятно ще критикува Байдън за войните в Украйна и Газа. Бившият президент неведнъж е заявявал, че би сложил край на двата конфликта почти веднага и се е опитвал да представи Байдън като подстрекател към война. Байдън може да представи съперника си като твърде мек към Русия и наивен по отношение на Близкия изток.

Но Байдън ще се старае да не задълбочава разделението в своята Демократическа партия заради подкрепата си за Израел срещу Хамас в Газа. Друг голям спор може да бъде свързан с НАТО, като Байдън вероятно ще се позове на заплахата на Тръмп да изтегли САЩ от алианса.