Петицата тръгва отново до Княжево, ремонтът свърши

Движението на трамваите по линия № номер 5, най-старата трамвайна линия в София, се възстановява от днес. Трамваите по линии 5 и 11 ще се движат до обръщателното колело в „кв. Княжево“ по изцяло обновеното трасе по бул.“Цар Борис III“.

Обектът получи разрешение за ползване от държавна приемателна комисия, назначена от ДНСК, съобщи Столична община.

Цялостно е подменен релсовият път, контактната мрежа, изградени са нови перони, монтирани са спиркови навеси. Реконструкцията на трамвайната линия по бул. „Цар Борис III“ бе извършена на два етапа, без частта на площад „Руски паметник”: първи участък от „Съдебна палата“ до бул.“Бъкстон“ и втори от бул.“Бъкстон“ до кв.“Княжево“.

На бул. „Македония“ до Руски паметник бе изграден линеен парк, с нови дървета, храсти и различни видове цветя. Идейният проект за линейния парк е на френското архитектурно студио “Вилмот и асосие”, с управляващ директор Борина Андрю. Живият плет, характерен за обособеното трамвайно трасе, е възстановен, като тази част от растителността, която е в добро здравословно състояние, е запазена, а на останалите места е засадена нова.

Временната автобусна линия А5ТМ се закрива.

Обновяването на трамвайния релсов път по бул.“Цар Борис III“ е част от проект „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II”, финансиран Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, в изпълнение на административен договор за безвъзмездна финансова помощ, сключен между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Столичната община. Проектът цели насърчаване ползването на електрически транспорт и намаляване на вредните емисии във въздуха, повишаване на привлекателността на градския транспорт на столицата. 

Ремонтътпо линията на трамвай № 5 започна на 10 април 2021 г.