FILE - The Pfizer logo is displayed at the company's headquarters, Friday, Feb. 5, 2021, in New York. Shares of Pfizer are falling before the market opened on Monday, Oct. 16, 2023, as the company cut its full-year outlook, citing declining sales of its COVID-19-related products.(AP Photo/Mark Lennihan)

Пфайзер и Бионтех съдят Румъния за неплатени ваксини срещу COVID-19

Това съобщи Андрю Уиджър, старши директор на Пфайзер

Пфайзер и Бионтех решиха да съдят Румъния, за да я накарат да спази ангажиментите си за поръчките на ваксини срещу COVID-19, направени от правителството като част от договора за доставка на Европейския съюз, подписан през май 2021 г.

Това съобщи Андрю Уиджър, старши директор на Пфайзер за глобални връзки с медиите, цитиран от БТА.

„Пфайзер и Бионтех вярват, че е важно всички участващи страни да спазват своите договорни задължения въз основа на споразумението, което улесни успеха на европейския отговор на пандемията от COVID-19“, посочват от фармацевтичните компании в позиция до медиите.

На свой ред здравният министър Александру Рафила отбеляза, че са получили призовката по пощата и че ситуацията не е била неочаквана.

Съдебният иск срещу Румъния не е първият, който Пфайзер предявява. Миналия ноември компанията съди Полша за неизпълнение на плащанията за 60 милиона дози от ваксината срещу COVID-19. През декември 2023 г. фармацевтичният гигант съди и Унгария по същата причина.

Отново в края на миналата година прокурори от Националната дирекиця за борба с корупцията на Румъния поискаха от Президентството и Сената да одобрят започването на наказателно производство срещу бившия премиер Флорин Къцу и бившите министри на здравеопазването Влад Войкулеску и Йоана Михаила по дело, касаещо доставка на ваксини срещу COVID-19 по време на пандемията. Тримата са разследвани за злоупотреба със служебно положение и съучастие в злоупотреба със служебно положение. Те са одобрили закупуването на десетки милиони дози ваксина над вече договореното изискване.