„Пирогов” за случая с Даная: Нека трагедията не се превръща в инструмент за публичен линч

Преди дни ИА "Медицински надзор" назначи допълнителна проверка по случая

Eкипите на Клиниките по неврохирургия и детска реанимация, Отделението по педиатрия, Лабораторията пo трансфузионна хематология в „Пирогов“ излязоха с отворено писмо по повод смъртта на 15-годишната Даная. На 8 януари стана ясно, че Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ назначава допълнителна проверка по случая.

„Като лекари, борили се за живота ѝ по време на престоя в болницата, можем да заявим, че са положени всички възможни усилия и са използвани всички възможни средства, с които разполага съвременната медицина, за да се избегне този изход“, заявяват от болницата.

„Пациентката е консултирана своевременно от множество специалисти, включително хематолог, неврохирург, реаниматор, педиатър, анестезиолог и др. Терапията за основното, хематологично заболяване е започната още в деня на постъпването и е продължила и през следващите дни, включително с преливане на кръв и кръвни продукти. Направени са всички необходими консултации, консилиуми, динамично проследяване, периодична образна диагностика и мониториране на жизнените клинични и лабораторни параметри“, посочват още от „Пирогов“.

Те обясняват, че основното заболяване на пациентката е дефицит на фактор VII на кръвосъсирването, както и че то се съпътства от второ хематологично заболяване – имунна тромбоцитопенична пурпура. И двете заболявания, независимо едно от друго, нарушават силно възможностите на организма за кръвосъсирване, поради което тези пациенти са с многократно повишен риск от неконтролируеми кръвоизливи във всички части на тялото. Хирургични интервенции при тях са осъществяват само при крайна необходимост.

„С цялото уважение към личната мъка на засегнатите от тази трагедия, призоваваме обвиненията към екипите от болница „Пирогов“ да се основават на реалните факти и обстоятелства. Призоваваме този трагичен случай да не се превръща в инструмент за публичен линч, саморазправа и постигане на лични цели. Нека да останем обединени около каузата за по-добро детско здравеопазване, за която работим и стоим всички. Отдавна“, завършват от болницата.

15-годишната Даная почина през пролетта на 2023 г. Близките ѝ решиха да дарят органите ѝ. С бъбреците на момичето двама души получиха шанс за нов живот, а 17-годишно момче вече вижда благодарение на нейните очи.