ПЛАНИРАНО: Руските опорки тресат България

България не е получила никаква официална страна от руска страна във връзка с твърдението ѝ, че взривното устройство, което експлодира на Кримския мост, е минало през България.

„Тази информация се променя всеки ден, в зависимост от определени цели, които се преследват. Може само да гадаем, защото нямаме официална информация от руска страна, а само внушения през медиите“, посочи външният министър Николай Милков в петък.

По думите му „тези внушения се подемат от различни обществени групи в нашата страна, предизвиква се обществено напрежение, което рискува да предизвика управленски дефицити, да притиснат държавните механизми – парламент, правителство“.

„Внушенията се прилагат в страни, в които могат да проработят“, добави той.

След формирането на новия парламент следващата седмица се очаква да се обсъди предложението на „Демократична България“ страната ни да се присъедини към партньорите си от НАТО и ЕС и да помогне за отбраната на Украйна с изпращането на въоръжение и военно оборудване.

Първоначално руското следствие обяви, че камионът, за който се твърди, че се е взривил на Кримския мост е минал през България, но после Кремъл промени версията си и съобщи, че всъщност взривното устройство е минало през Русе.

Правителството официално протестира срещу замесването на страната в казуса, а българските служби установиха, че камионът не е минавал през България, а „стока със сходни характеристики е била въведена на територията на България от друга страна членка на ЕС в контейнер с надлежно оформени документи под режим транзит“.

Николай Милков коментира още и казуса с българската позиция за присъединяването на  Украйна към НАТО, след като президентът Румен Радев отказа да се присъедини към декларацията на колегите си от Източна и Централна Европа, които подкрепиха пътя на Киев към Алианса.

„Да, ние подкрепяме членството на Украйна в НАТО. Това сме го подкрепили още 2008 г. в Букурещ, това го подкрепихме тази година в Мадрид. Въпросът е точно под каква формула това ще се случи“, каза Милков.

Той припомни, че от 12 септември посолството ни в Киев е подновило работата си и за момента, както и други посолства на държави от ЕС, запазва присъствието си там.

Служебният външен министър съобщи, че при последните по-сериозни взривове в Киев служителите в посолството са останали да пренощуват в сградата.