House model with real estate agent and customer discussing for contract to buy house, insurance or loan real estate background.

Плащат ни при пожар и наводнение в дома ни

За повредена ключалка или теч от тръба получаваме денонощна помощ от техник благодарение на имуществена застраховка

Жилищата в България достигнаха рекордни цени и продължават да поскъпват всяка година. Квадратният метър в София, например, вече минава 2000 евро, а в Пловдив – 1500 евро, или едно жилище вече ни струва над 100 000 евро. Инвестицията е сериозна, а много често купувачите теглят заем, за да могат да си позволят нов дом. Все по-скъпо излиза и да ремонтираме и обзаведем имота си, защото цените на строителните материали, бялата и черна техника, както и мебелите, се повишават непрекъснато.

Спокойствието в дома ни може да бъде помрачено само за минути и това го показаха последните събития в страната. Наводнения разрушиха цели къщи, хора останаха без дом, а на други обзавеждането им беше унищожено. Разходите при такива инциденти често пъти са толкова големи, че рядко пострадалите могат да си позволят да ги платят сами.

Въпрос на предвидливост е да предприемем предварително стъпки, които да ни позволят да възстановим дома си и да си осигурим спокойствие в подобни ситуации, като застраховаме както имота, така и покъщнината, за и да може да получим средства, с които да покрием настъпилите щетите. Така, срещу определена сума на месец, която няма да наруши семейния ни бюджет, можем да подсигурим възстановяването на имущество за стотици хиляди левове.

Колкото повече рискове покрива застраховката ни, толкова по-добре. Ако сте направили  застраховка на имота с покрит риск „пожар“ и „наводнение”, но не е включено движимото имущество, то застрахователната компания ще плати за ремонта на дома, но не и за  увредените мебели и оборудване. Ето защо застрахователите предлагат пакети с комплексно покритие на имуществени щети. Например, ДЗИ разполага със специални пакети за своите клиенти с широк набор от покрития, в зависимост от конкретните нужди, които могат да бъдат закупени както в офис на компанията, така и изцяло онлайн.

Един от рисковете, срещу които задължително сме подсигурени, е възникването на необходимост от временно настаняване. Ако домът ни е разрушен или опасен за обитаване и  сме принудени да плащаме за хотел, или ако ремонтът продължи дълго време, това ще ни струва много скъпо. С този покрит риск за разходи за временно настаняване, застрахователят ще ни обезщети и така няма да се притесняваме къде ще се приюти семейството ни, докато нашият дом бъде възстановен.

Почти всеки българин е ставал жертва на престъпност или авария, като най-често посягат именно на  имуществото му. Когато се приберете у дома и заварите входната врата разбита или прозорците счупени, радиаторът е протекъл и е наводнил комшиите, които вече са много ядосани, първият въпрос е как бързо да оправите щетите. Започва търсене на ключари или  майстори, които обикновено ви казват, че могат да дойдат след няколко дни, или ако искате спешна услуга, то тя ще ви струва поне тройно.

Затова е важно към застраховката да имате покритие „SOS за дома”. То осигурява 24 часа в седмицата помощ от специализиран техник или възстановяване на разходи при аварийни ситуации като липса на електричество, счупване на стъкла, повреда на ключалка, загуба или счупване на ключ, теч от открита тръба и други неблагоприятни събития, с които всеки се е сблъсквал.

Ако живеете в етажна собственост, е важно да включите в застраховката си рискът от счупване на стъклата на прозорците, особено, ако апартаментът ви е на ниските етажи.

За да си спестите главоболия със съседите, а и пари, е необходимо да имате допълнително покритие „Гражданска отговорност към трети лица“. На практика това означава, че ако наводните съседите или причините пожар например, щетите по съседските имоти ще бъдат поети от вашия застраховател, а няма да ги плащате от своя джоб.

В онлайн света, в който живеем, непрекъснато расте опасността да ни измамят в интернет, било с поръчана, но неполучена стока, било с резервация на самолетни билети или дори да откраднат самоличността ни в мрежата. Пострадалите знаят, че воденето на такива спорове продължава с месеци и е свързано със сериозни разходи, а много често не сме и подготвени да защитим сами интересите си. За това може да помогне покритието „Онлайн сигурност“, което е особено подходящо за дигиталните клиенти и важи при спор с онлайн търговец на дребно от ЕС, кражба на самоличност, увреждане на репутацията в онлайн пространството, спор при онлайн резервация или плащане на самолетен билет, настаняване в хотел, кола под наем.

И въпреки че българинът по традиция първо мисли за колата си, не трябва да забравяме да подсигурим гаража, в който я държим. В зависимост от конкретния случай можете да добавите застрахователно покритие за вашия гараж и/или ограда.

Сключването на застраховка вече става много лесно – докато си пиете кафето сутрин у дома или сте на компютъра в офиса, или дори докато сте на почивка. За сключването на имуществена застраховка онлайн в ДЗИ не са необходими огледи или документи на имота. Възможно е да застраховаме имотите и на наши близки и роднини, които не могат да направят това сами. За да не губите време, не е нужно да потвърждавате по телефона за сключването на полицата, като може да получите информация за всички основни и допълнителни рискове дори по чат на страницата на застрахователя. Ако пък настъпи неблагоприятно събитие, дигиталната полица ще бъде винаги с вас, на имейла ви, с възможност за достъп 24/7 дори и през вашия мобилен телефон.

Всеки клиент може да си направи профил в дигиталния портал на ДЗИ и така лесно да управлява застраховките, плащанията, както и да вижда какви щети са заведени и платени. Облекчение е предвидено и за по-възрастните клиенти, които все още са скептични към интернет. Те могат да получат подробна информация по телефона от Контактния център на застрахователя и помощ при сключване на полицата.

Сключването на застраховка „Имущество“, освен че е лесно, вече е и наложително в несигурните времена, в които живеем. Последните месеци показаха, че бедствията не могат да бъдат избегнати и ни сполитат все по-често. Пожарите през лятото, зачестилите земетресения и у нас, и в съседните страни, масовите наводнения унищожиха стотици имоти. Само за последното десетилетие загубите у нас от природни бедствия надхвърлят 1 млрд. долара, посочват от Асоциацията на българските застрахователи. Най-често пострадалите търсят помощ от държавата, но сумите, които се полагат при такива инциденти, често са крайно недостатъчни и се налага хората да прибягват до дарения, кредити от банки или заеми от близки, които разбира се, трябва да връщат. Застраховка с нужното покритите на рисковете би гарантирала на пострадалия, че ще може да възстанови дома си или да купи нови мебели и техника, с които да продължи живота си без сериозни материални загуби.