Плодове и зеленчуци
Плодове и зеленчуци

Плодове и зеленчуци, които да консумираме през грипния сезон

Известно е, че доброто хранене може да помогне в защитата срещу грипните вируси, укрепвайки имунната система и намалявайки стомашно-чревните симптоми, причинени от грипа. Всички сме добре запознати с това, че през есента и зимата има възможността да се разболеем от така наречения сезонен грип или някоя обикновена настинка, които да ни изкарат извън обичайния ритъм.

Всички сме чували, че има храни, които могат да ни помогнат в подсилването на имунната система. В този материал, ще ви запознаем с някои плодове и зеленчуци, които биха помогнали да се предотврати разболяването. Ето ги и тях!

Подобряване на имунитета и превенция срещу грипа

Първата стъпка е разнообразно и балансирано хранене, съобразено със сезона, като може да се консумират регионални и екзотични хранителни продукти. Обогатената с по-голям прием на плодове и зеленчуци диета осигурява необходимите витамини и минерали, които са много важни за правилното възстановяване или за превенция. Ето кои храни ще помогнат в борбата срещу грипа:

  • Зеленчуци – карфиол, зеле, броколи, които са богати освен на витамин С и на активни съставки с противовъзпалително и антиоксидантно действие. Могат да се консумират сурови, бланширани във вода или задушени с чесън и лют червен пипер. За предпочитане е да се избягва да се варят дълго време, защото биха загубили качествата си. В списъка за пазаруване на зеленчуци срещу настинка и грип е хубаво да присъстват репички, целина, праз, тиква, моркови, домати, чушки.
  • Чесън и лук, използвани при приготвянето и подправянето на храни, не само осигуряват на тялото витамини и минерални соли, но също така имат антисептични свойства.
  • Подправки – Повечето от пикантните аромати имат разширяващо кръвоносните съдове действие, което благоприятства изпотяването и последващото стабилизиране на телесната температура. Кърито, червеният пипер и чилито са естествени източници на ацетилсалицилова киселина, която има противовъзпалително действие. Ментата, розмаринът, градинският чай, мащерката, джинджифилът, канелата са ободряващи и „пробуждащи“ човешкото тяло. Особено подходящи са при умора или леко отпаднало състояние.
  • Плодове – Несъмнено плодовете са един от най-добрите източници на витамини. Този, който най-много може да помогне за превенцията срещу грипа е именно портокалът. Заедно с други цитрусови плодове, той е изключително богат източник на витамин С. Малки ежедневни количества са достатъчни – приблизително 60 милилитра на ден – за подсилване на имунната система. Научете тук повече за плодовете, които ще помогнат в поддържането на здравето и силната ти енергия. Най-лесният вариант да се включи в ежедневието е като сутрин се пие по чаша портокалов сок, като може да се комбинира с мандарина, лимон или грейпфрут по избор. Друг плод, който може да се постараеш да консумираш по-често е кивито, което също е богато на витамин C. Ябълките с канела и лимонова кора са един чудесен избор за следобедна закуска.

Консумацията на пресни плодове и зеленчуци определено е добър съюзник срещу настинките и грипа. Хранителните вещества, които подпомагат имунната система са витамин А, витамините от B групата, витамин C и витамин D, като не е необходим приемът на хранителни добавки, тъй като разнообразното меню, включващо сезонни плодове и зеленчуци ще задоволи нуждите на организма.

Разбира се, в комбинация с активен начин на живот ефектът ще е много по-добър. През студените месеци спортовете на закрито са предпочитани. Чудесен начин за поддържане на добрия тонус са и зимните спортове.