Houses of Parliament with Big Ben and double-decker bus on Westminster bridge at sunset, London, UK

По-строги визови мерки на Острова: Двойно по-висок годишен доход. Колко българи ще бъдат засегнати?

Ще стане ли получаването на работна виза още по-трудно?

Месеци преди предстоящите във Великобритания парламентарни избори, министърът на вътрешните работи обяви серия от промени в миграционната политика на страната, които пряко ще засегнат и българите, които искат да се присъединят към над 200 000 наши сънародници, които живеят вече там.

След Брекзит за изминаващата година 672 000 са новите мигранти, официално влезли в страната.

Какви промени се въвеждат и ще стане ли получаването на работна виза още по-трудно?

Досега едно от условията да се получи работна виза беше да се докаже доход, равняващ се на 18 600 паунда, или малко над 42 000 лева годишно.

От пролетта на 2024 г. за всички, които кандидатстват за дългосрочни работни визи, както и за хората, които имат временен или постоянен статут за пребиваване, трябва да докажат, че печелят минимум 38 700 паунда, или близо 88 000 лева годишно.
Около 200 000 визи от тези над 600 000 през изминалата година са дадени за квалифицирани работници в областта на социалните грижи и болногледачи. Още 20% от тях – за специалисти като лекари и медицински сестри.

Те няма да бъдат засегнати от това увеличение. Той ще падне основно върху средноквалифицираните работни места – продавачи в магазини, готвачи или сезонни работници, които получават около 26 000 паунда годишно.

Мярката ще засегне и млади хора, които сега започват своя професионален път. Според статистиката те получават възнаграждение с до 30% по-малки от средното ниво.

Основното притеснение обаче е за всички онези българи, които имат статут за уседналост – временен или постоянен.