„По-ужасяващо от Абу Граиб и Гуантанамо“: Адвокат разказва за посещение в израелски център за задържане

„Ситуацията там е по-ужасяваща от всичко, което сме чували за Абу Граиб и Гуантанамо“. Така Халед Махаджне описва центъра за задържане в Сде Тейман в Израел. Той е първия адвокат, посетил военния обект. Повече от 4000 палестинци, които Израел арестува в Газа, са държани във военната база в пустинята Негев. Някои от тях впоследствие са освободени, но повечето остават в израелски арест. Сред тях има възрастни и деца, държани без присъда.

Махаджне, палестински гражданин на Израел, първоначално е бил потърсен от телевизия „Ал Арабия“, която се е опитвала да намери информация за Мохамед Араб, репортер на мрежата, който е бил арестуван през март, докато е отразявал израелската обсада на болницата „Ал-Шифа“ в град Газа. „Свързах се с контролния център на израелската армия и след като им предоставих снимка и лична карта на задържания, както и пълномощното си, бях информиран, че журналистът е държан в Сде Тейман и че той може да бъде посетен.“

Когато Махаджне пристигнал в базата на 19 юни, той бил задължен да остави колата си далеч от мястото, където го чакал армейски джип, който да го транспортира вътре. Това беше „нещо, което никога не бях срещал при предишно посещение в който и да е затвор“, каза той пред списание “+972”, независима медия, която отразява новините от Израел и Палестина. Те карали около 10 минути през съоръжението – обширна мрежа от ремаркета – преди да пристигнат в голям склад, който съдържал ремарке, охранявано от маскирани и въоръжени лица.

Войниците извлекли задържания журналист с вързани ръце и крака, докато Махаджне останал зад бариера. След като войниците свалили превръзката на очите му, журналистът търкал очи в продължение на пет минути, несвикнал с ярката светлина. „Къде съм?“, е бил първият въпрос, който задал на адвоката. Повечето палестинци в Сде Тейман дори не знаят къде са държани. Тъй като най-малко 35 задържани там са загинали при неизвестни обстоятелства от началото на войната, мнозина просто го наричат „лагера на смъртта„.

„Посещавам политически затворници и затворници в израелските затвори от години, включително след 7 октомври“, отбеляза Махаджнех. „Знам, че условията на задържане са станали много по-тежки и че затворниците са малтретирани ежедневно. Но Сде Тейман не приличаше на нищо, което съм виждал или чувал преди.“

Махаджне каза пред списанието, че журналистът е бил почти неузнаваем след 100 дни в ареста. Лицето, косата и цветът на кожата му се били променили и той е бил покрит с мръсотия и изпражнения от гълъби. Журналистът не е получавал нови дрехи от близо два месеца, а този ден му било позволено да смени панталоните си само заради посещението на адвоката.

Според палестинците задържаните непрекъснато са със завързани очи и вързани с ръце зад гърба, принудени да спят прегърбени на пода без никакво легло. Железните им белезници се свалят само по време на седмичен, едноминутен душ. „Но затворниците започнаха да отказват да се къпят, защото нямат часовници, а надхвърлянето на определената минута излага затворниците на тежки наказания, включително часове навън в жегата или дъжда“, каза Махаджне.

Всички задържани, отбеляза Махаджне, са изправени пред влошаващи се здравословни условия поради лошото качество на затворническата храна: малко количество лабане (цедено кисело мляко) и парче краставица или домат. На всеки 100 затворници се осигурява само една ролка тоалетна хартия на ден.

„Затворниците са възпрепятствани да разговарят помежду си, въпреки че повече от 100 души са държани в склад, някои от тях възрастни и непълнолетни“, каза Махаджне пред „+972“. – „Не им е позволено да се молят или дори да четат Корана.“

Задържаният журналист също е свидетелствал пред адвоката си, че израелските надзиратели са насилили сексуално шестима затворници с пръчка пред другите задържани, след като са нарушили заповедите на затвора. „Когато говореше за изнасилвания, го попитах: „Мохамед, ти си журналист, сигурен ли си в това?“, разказа Махаджне. – „Но той каза, че го е видял със собствените си очи и че това, което ми казва, е само малка част отвсичко, което се случва там.“

Редица медии, включително CNN и New York Times, съобщиха за случаи на изнасилване и сексуално посегателство в Сде Тейман. Във видео, публикувано в социалните мрежи преди седмица, палестински затворник, наскоро освободен от лагера за задържане, заяви, че лично е бил свидетел на множество изнасилвания и случаи, в които израелски войници са карали кучета да нападат сексуално затворници.

След посещението си в Сде Тейман Махаджне изпитва дълбоко разочарование и гняв – но преди всичко ужас. „Занимавам се с тази професия от 15 години… Никога не съм очаквал да чуя за изнасилване на затворници или унижения като това. И всичко това не е с цел разпит – тъй като повечето затворници са разпитвани едва след много дни задържане – а акт на отмъщение. Да отмъстиш на кого? Всички те са граждани, млади хора, възрастни и деца. В Сде Тейман няма членове на „Хамас“, защото те са в ръцете на „Шабас“ (израелската затворническа служба)“.

В отговор на обвиненията за насилие израелската армия заяви: „Израелските сили за отбрана отхвърлят твърденията за системно малтретиране на задържаните, включително чрез насилие или изтезания. На задържаните се осигуряват достатъчно дрехи и одеяла, храна и вода („три хранения на ден“), достъп до тоалетни и душове („между 7 и 10 минути“) и други удобства.

Армията на Израел призна за смъртни случаи: „От началото на войната има смъртни случаи на задържани, включително задържани, които са пристигнали ранени от бойното поле или в проблемни медицински състояния. Всеки смъртен случай се разследва от военната полиция. В края на разследванията техните констатации ще бъдат предадени на Службата на генералния адвокат на военните“.