Това видео стана хит в интернет: "прегрешилият" преподавател, обграден от ислямски дуовници, прави публично изявление

„По волята на Бог“: Брадати духовници отрекоха Чарлз Дарвин

Ислямски духовни лица принудиха преподавател в колеж в Пакистан да осъди еволюционната теория на Чарлз Дарвин. Случилото се в провинция Хайбер Пахтунхва в северозападната част на страната породи сериозно безпокойство в академичните среди.

Дарвин твърди в своя революционен труд „Произход на видовете“, публикуван през 1859 г., че биологичните видове се изменят с течение на времето, тъй като придобиват характеристики, които благоприятстват тяхното оцеляване и размножаване. Теориите на британския естествоизпитател довеждат до истинска революция в научното мислене по онова време.

Защо ислямските клерици се намесиха?

Шер Али, доцент по зоология в Правителствения колеж за следдипломна квалификация в Банну, където преподава и теорията на Дарвин за еволюцията, си навлече недоволството на ислямския клир заради изказване за правата на жените в исляма. Малко по-рано в града имаше протести срещу жените, които не спазват традиционния ислямски дрескод.

Духовни лица обвиниха преподавателя, че насърчавал разврата и че говорел срещу исляма – не само във въпросната изява, но и в лекциите си. Али, от своя страна, посочи, че еволюционната теория на Дарвин е включена в една от главите на учебниците, използвани в курса му, затова той е длъжен да я разгледа.

Рафиула Хан от Пакистанската комисия по правата на човека в Банну съобщи, че Али е изразил позицията си в социалните медии, където е следван от над 20 000 души. На упрекващите го, че преподава еволюционната теория на Дарвин, професорът предлага да отнесат въпроса към съда, а той на свой ред да забрани учението на Дарвин. „Работата ми включва и това – да преподавам теорията на еволюцията, за което ми плаща правителството“, посочва Али.

Публичното осъждане на теориите на Дарвин

Но миналата седмица Али бе принуден да се извини публично за възгледите си и за преподаването на теориите на Дарвин. В социалните медии стана вирален клипът, показващ как преподавателят, заобиколен от духовници, публично „признава“, че теорията за еволюцията противоречи на шериата (ислямското право).

„Според шериата жените са интелектуално по-нисши от мъжете“, казва Али в писмената си декларация, с копие от която ДВ разполага. „С това казвам всичко по този въпрос. Убеден съм, че жените трябва да се покриват от глава до пети, когато излизат навън, както и че трябва да напускат домовете си само, ако това е абсолютно необходимо“, се казва още в изявлението на Шер Али.

В Пакистан теорията за еволюцията е много оспорвана и винаги е предизвиквала спорове и разногласия – включително и в учебните програми, припомня известният пущунски интелектуалец и преподавател Фархат Таж. А неговият колега от университета в Пешавар Файзула Джан е убеден, че в такава среда не е възможно да се преподава обективно не само Дарвиновата еволюционна теория, но и много други теми. В тази връзка той припомня, че неотдавна пакистанското правителство поиска от университетските ректори да премахнат от програмата темата за феминизма.

„В писмото се казваше, че атеизмът и феминизмът са опасност, която може да се разпространи като болест в пакистанските институции и да разруши моралната тъкан на пакистанското общество“, обяснява Файзула Джан. Според него въпросните ограничения не са последните: „Днес спираме учителите да говорят за Дарвиновата теория, утре ще ги помолим да не казват нищо за лошите страни на патриархата. А след това ще последват и други теми.“

Според активисти потисническата атмосфера и влиянието на клира не се ограничават само до няколко региона или провинции на страната, а се усещат в цял Пакистан и извън границите му. Те казват, че много консервативни религиозни групи и провинции изпитват затруднения да признаят научните доказателства за еволюцията или пък напълно да ги отхвърлят.

„По волята на Бог“

В Индия Националният съвет за образователни изследвания и обучение, който е отговорен за учебните програми и учебниците, добави в началото на годината еволюционната теория на Дарвин към списъка с теми, които не следва да бъдат разглеждани. Професор Абдул Хамеед Наяр, бивш преподавал в Университета Куаид-и-Азам в Исламабад, обяснява, че подобни образователни промени са започнали да набират скорост още през 1980-те години. Така например учениците са били обучавани в часовете по химия, че кислородът и водородът не се съединяват автоматично, за да създадат вода, а че това става по волята на Бог“, пояснява Наяр.

Това показва колко далеч е стигнала ислямизацията на образованието и учебните програми. Професорът е убеден, че това е в абсолютно противоречие с научното мислене. „Научното мислене ни показва какви научни факти съществуват. А то е едно и също по целия свят“, казва още Наяр.