ПОБЕДА: Учебниците стават безплатни

В последните дни на парламента депутатите в крайна сметка успяха да одобрят безплатните учебници за учениците от 8 до 12 клас, предложени от БСП. Това стана днес със светкавичното приемане на второ четене в зала на промените в закона за предучилищното и училищното образование, отнело по-малко от половин час.

Според поправките и по-големите ученици от 8 до 12 клас, а не само тези от 1 до 7 клас, ще имат право на безплатни учебници и учебни комплекти. Това обаче ще стане не от догодина, а чак след 2 г. – от учебната 2024/25 г. Отсрочката бе гласувана по предложение на председателя на просветната парламентарна комисия Красимир Вълчев с мотива да има достатъчно време за издателите да подготвят учебниците.

По негова идея бе решено безплатни учебници да има само за предметите от общообразователната подготовка, но не и за тези от профилираната и професионалната подготовка, тъй като не за всички от тях изобщо има варианти.

По предложение на Мукаддес Налбант от ДПС пък депутатите одобриха към обхвата на безплатните учебници да се включат и учебниците по предметите религия, хореография и майчин език, както и по специалните предмети за учениците със сензорни увреждания.

Към книгите, които държавата ще осигурява за гимназистите, са добавиха и електронно четимите учебници, като депутатите изрично записаха в дефиниция, че това са продукти с напълно идентично съдържание на одобрените учебници, създадени като печатни, т.е. не нови варианти.

В мотивите към проекта бе отбелязано, че за обезпечаване на безплатните учебници ще са нужни около 80 млн. лв. Според председателя на просветната комисия Красимир Вълчев ще са необходими по около 20 млн. лв. средно годишно, или общо около 60 млн. лв. за три годни. „Те ще трябва да се заложат в бюджета за 2024/25 г.“, обясни той. Очаква се от безплатните учебници да се възползват около 300 хил. ученици.

След гласуването на промените лидерът на БСП Корнелия Нинова тържествено благодари за 190-те депутати от всички партии, гласували в подкрепа на безплатните учебници.