Почина Франц Бекенбауер – един от най-великите футболисти за всички времена

Кайзер Франц, както е известен Бекенбауер, е и изключително успешен треньор, като извежда Германия до световната титла през 1990 г.

Великият Франц Бекенбауер е починал на днешния 8 януари, съобщиха редица източници от Германия.

Той си отиде от този свят на 78-годишна възраст, след като в последните години имаше множество проблеми със сърцето, на което има поставен байпас в клиника в Австрия, където легендарният футболист живееше в последните години.

Новината за влошеното му състояние оповести брат му Валтер, който призна: „Ако кажа, че е добре, ще излъжа, а не искам да го правя. Той не е в най-доброто състояние, трябва да се сблъсква с постоянни влошавания и кризи“.

През последните няколко години Бекенбауер не се появява публично, а в последния си контакт с медиите потвърди, че има сериозни здравословни проблеми, включително загуба на зрението на едното око.

Бекенбауер е един от най-великите футболисти за всички времена, като 2 пъти е печелил „Златната топка“. Освен това, докато е професионален футболист, той е ставал световен шампион, печелил е 3 пъти Купата на европейските шампиони, 5 пъти Бундеслигата, 4 пъти Купата на Германия и още 5 големи трофея в успешната си кариера, през която е носил екипите на Байерн Мюнхен, Хамбургер и Ню Йорк Космос.

Кайзер Франц, както е известен Бекенбауер, е и изключително успешен треньор, като извежда Германия до световната титла през 1990 година. С него като ръководител, Байерн Мюнхен и Олимпик Марсилия пък печелят общо 25 големи трофея (24 с баварците и 1 с марсилци).