Почина композиторът на песента „Детство мое“ Георги Костов

Удостоен е с престижното отличие ''Златен век'' с огърлие

Почина композиторът Георги Костов, съобщиха от съюза на българските композитори.

“С прискърбие съобщаваме, че днес ни напусна българският композитор, педагог, общественик и политик, нашият колега проф. Георги Костов”, написаха от съюза.

Проф. Георги Костов завършва ДМА “П. Владигеров” с композиция при проф. П. Владигеров през 1966 г. Специализира в Московската консерватория. Преподавателската си дейност в Българската държавна консерватория започва през 1966 г., през 1977 г. става доцент, от 1985 г. е професор по хармония и композиция. От 1989 г. до 2008 г. е ректор на висшето учебно заведение и министър на културата в правителството на Жан Виденов (1995-1996 г.). Носител е на орден „Стара планина“.

Удостоен е с престижното отличие “Златен век” с огърлие.

Проф. Георги Костов е автор на музикално-сценични произведения; творби за симфоничен, духов и струнен оркестър; камерна музика и др. Написал е повече от 1000 детски, хорови и забавни песни. Неговите “Песни за животните”, “Детство мое”, “Деца на света” и много други добиват широка популярност. Той е лауреат на награди от конкурси като: “Червеният карамфил” (Сочи), многократно на “Сладкопойна чучулига”, “Златният Орфей”, “Мелодия на годината”, Радиоконкурс “Пролет” и други.

Още през 1959 г. получава награда за Концерт за кларинет и оркестър. Носител е на награди от конкурси в Париж, София, Берлин, Хелзинки, Тренто.