Почина патриарх Неофит

В края на миналата година той беше приет във Военномедицинска академия с белодробно заболяване

На 78 години почина българският патриарх и софийски митрополит Неофит.

В края на миналата година той беше приет във Военномедицинска академия с белодробно заболяване.

 

Патриарх Неофит е роден в София на 15 октомври 1945 г. със светското име Симеон Николов Димитров. Подстриган е за монах с името Неофит от българския патриарх Максим на 3 август 1975 г.

Демократичните промени в България Неофит посреща като ректор на Духовната академия. В продължение на 12 години е Русенски митрополит.

В края на 2012 г. Комисията по досиетата обяви, че митрополит Неофит е сътрудничил на Държавна сигурност. Документи с негови донесения липсват.

 

Снимка: Редакторски екип

 

След кончината на патриарх Максим през 2012 г. митрополит Неофит е сред тримата номинирани за нов първопредстоятел на православната църква. Изборът се състоя на 24 февруари 2013 г.

Интронизацията на патриарх Неофит беше извършена в храм „Св. Александър Невски“ непосредствено след избирането му. Негово светейшество обеща да се моли и застъпва пред Бога за целия български народ.

През 2014 г. по време на посещение в Истанбул при Вселенския патриарх здравето на Негово светейшество се влоши. По-късно Неофит претърпя тежка сърдечна операция, но се възстанови успешно.

През 2018 г. патриархът беше приет по спешност в кардиологичното отделение на столична болница. По-късно лекарите обявиха, че състоянието му е стабилно и няма поводи за тревога.

 

Снимка: Редакторски екип

 

През следващите години Негово Светейшество няколко пъти отново влиза в болница с различни заболявания.
Въпреки това през 2021 г. той получи благодатния огън от Йерусалим, макар да не оглави празничната църковна служба за Възкресение Христово.

Няколко месеца по-късно обаче, на Бъдни вечер, главата на Българската православна църква оглави празничното богослужение в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. В словото си Негово Светейшество пожела мирът и светлината да са с нас.

Малко след началото на войната в Украйна патриарх Неофит призова православните християни у нас да подкрепят украинците.

„Нека разтворим сърцата си за нашите страдащи братя и да ги подпомогнем – всеки с каквото има възможност в постигналата ги беда“, каза тогава той.

 

Снимка: Редакторски екип

 

Патриархът избягваше публичните изяви, но отправяше послание на всеки важен празник. За много от действията на главата на Българската православната църква християните разбирахме от прессъобщения на Софийската митрополия.

През 2022 г. Негово Светейшество отново имаше здравословни проблеми – първо с травма на крака, след която се възстанови, а след това и с обостряне на хроничните му заболявания.

Навръх Рождество Негово Светейшество оглави Василиевата света литургия в храм-паметника „Св. Александър Невски“.

 

Снимка: Редакторски екип

 

В следващите седмици Неофит се срещна с княгиня Мария Луиза, изпрати поздравителен адрес до Чарлз III и благослови новия премиер академик Николай Денков.

Този септември, малко след като вратите на Руската църква у нас бяха затворени, патриарх Неофит, в упражняване на правомощията си на Софийски митрополит, лично назначи свещеници, които да поемат обгрижването на храма.

В последната му публична поява в края на октомври Негово Светейшество посрещна мощите на свети Евтимий – патриарх Търновски.