Подарък за ЧРД: Корнелия получи третия мандат

Чакан подарък за рождения си ден получи Корнелия Нинова. Като председател на групата на БСП в парламента тя получи от президента Румен Радев третия мандат за съставяне на правителство.

Способността на БСП да прави компромиси и да се коалира с опоненти – това е била причината президентът Румен Радев да избере левицата за третия и последен мандат за съставяне на правителство. Това обяви самият той тази сутрин, когато връчи мандата на соцлидера и председател на червената парламентарна група Корнелия Нинова.

Това е четвъртият път за последните две години, когато държавният глава избира социалистите за тази задача. И всеки път те докладват неуспех.

Държавният глава изтъкна, че се е спрял на социалистите „в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност“. По думите му, въпреки силното политическо противопоставяне, БСП е успяла да съхрани диалога си с останалите парламентарни формации, показала е, че умее да прави компромиси, да влиза в коалиции и да управлява заедно със свои идеологически опоненти, както и да взаимодейства не само със старите, но и с новите политически сили.

„Надявам се, че стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм ще бъде още един мотив за съставяне на редовно правителство“, заключи Радев. Всъщност, точно по тези два пункта червените мощно го критикуват – те твърдят, че неговото служебно правителство е претърпяло провал в социалната политика, а лично президента обвиняват в „пълзяща еднолична власт“.

Като прие мандата, Нинова обеща да подходи отговорно и да потърси съгласие с останалите политически сили. По всичко изглежда обаче, че социалистите ще претърпят неуспех и този път. Левицата се подготвя за разговори с всички парламентарни формации.

ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ дадоха да се разбере, че очакват предсрочни избори. ПП и ДБ са скептични за шансовете на БСП да успее да направи кабинет. БВ е готова да разговаря, но само ако се сключи коалиционно споразумение.