Подготовка за бебе: Какво трябва да знаят родителите преди появата на бебето

Раждането на дете е началото на една вълнуваща глава в живота на човек. Има подготовка, която родителите трябва да направят, преди бебето им да се прибере у дома, за да осигурят плавен преход към родителството. Ето няколко съвета за родителите как да се подготвят за появата на бебето.

Неща, които трябва да имате предвид, преди да имате бебе

Планирането на бременност е първата стъпка, която бъдещите родители трябва да предприемат в процеса на подготовка, която включва здравословен начин на живот. В идеалния случай майките трябва да се стремят към оптимално здраве преди бременността, а начинът на живот играе ключова роля за здравето. Отказът от пушенето, алкохола и употребата на наркотици за развлечение е задължителен. Храненето с балансирана диета за постигане на нормално тегло също е важно за здравата бременност.

Пренаталните грижи са от решаващо значение за гарантиране на здравето и безопасността както на майката, така и на бебето. Свържете се с акушер-гинеколог отрано, за да може да бъдат идентифицирни всички рискови фактори или проблеми по време на бременността. Приемът на пренатални витамини преди и по време на бременност ще помогне за развитието на бебето.

Финансите са огромен проблем при планирането на семейство и ако не се вземат предвид предварително, може да последват финансови проблеми. Бебетата струват пари. Започва с разходи за здравеопазване за пренатални грижи и раждане на бебето. Има безкрайни запаси, от които едно бебе ще се нуждае. Купуването на неща за вашето дете продължава много, много дълго време. Някои елементи в този дълъг списък включват памперси, дрехи, храна, мебели, играчки, грижи за деца, здравеопазване, образование и др.

Подготовката на вашия дом за бебе е друг аспект, който трябва да имате предвид. Има ли достатъчно място в дома ви за вашето дете? Безопасна ли е къщата ви? Имате ли много стълби, които увеличават риска от падане? Има ли домашни любимци? Бъдещите родители трябва да си представят какъв ще бъде животът им, когато донесат бебето си у дома. Това бебе един ден ще бъде малко дете, което ще ходи и ще бъде особено невнимателно.

Научаването на основни грижи за бебето е решаваща стъпка в семейното планиране. Бебетата разчитат на родителите си за всичко. Изучаването на основите на грижата за бебето ще помогне на родителите да се чувстват по-уверени в отглеждането. Знаете ли как правилно да държите бебето, да го храните и да му поставяте пелена? Това са само няколко аспекта на грижата за бебето, които родителите трябва да знаят.

5 нещакоито трябва да закупите преди мама и бебе да се приберат от болницата

Освен очевидните елементи като дрехи, памперси и бебешки кърпички, родителите вече трябва да имат тези пет основни елемента преди пристигането на бебето си:

  • Столче за кола. Бебетата трябва да бъдат поставени в подходящо столче за кола.
  • Детско легло. Бебетата се нуждаят от собствено пространство за безопасен сън.
  • Слинг. Няма по-добър начин родителят да може да държи бебето си, но въпреки това да се движи, да използва ръцете си и да си върши нещата.
  • Пелени. Одеялата за повиване помагат да запазите топлината на вашето бебе и му дават усещане за комфорт и сигурност. Те са и най-добрият вариант за безопасен сън.
  • Консумативи за хранене. Ако планирате да кърмите, ще ви трябва помпа за кърма и добра възглавница за кърмене. Бебетата, хранени с шише, ще изискват закупуване на адаптирано мляко и шишета.

Кога трябва да започнете да се подготвяте за появата на бебето?

Докато напредвате по време на бременността си и коремът ви става все по-голям и по-голям, придвижването може да бъде по-голямо предизвикателство. След като бебето се появи, времето и сънят ще бъдат ограничени. Ето защо е най-добре да започнете да се подготвяте за появата на вашето бебе в началото на бременността, когато имате време и енергия за това.

Повечето спонтанни аборти се случват преди 12 гестационна седмица, така че много жени чакат до втория триместър (около четири месеца), за да започнат процеса на подготовка. Надяваме се, че на този етап от бременността сутрешното гадене вече не е проблем, което прави живота много по-лесен.

Пригответе си готова болнична чанта за деня, в който започнете да раждате. Започнете да планирате какво да опаковате в началото на третия триместър. За по-сигурно го пригответе около 35 гестационна седмица или по-рано, само в случай, че имате преждевременно раждане. По-добре да сте готови, отколкото неподготвени. Някои неща, които трябва да сложите в чантата си, може да включват следното:

  • Удобни дрехи и обувки, които лесно се обуват и събуват.
  • Тоалетни принадлежности като четка за зъби, паста за зъби, четка за коса, дезодорант, грим, лосион, балсам за устни, превръзки за родилки и др.
  • Копие от информация от досегашните ви прегледи.
  • Портмоне, мобилен телефон и зарядно.
  • Удобно облекло за вашето бебе.