Погребение или кремация? Вече има и друга опция – полет до Луната

Американската компания Celestis Memorial Spaceflights предлага изпращане на тленни останки в космоса

Замисляли ли сте се какво искате да направят с тялото ви, когато умрете? Много хора избират традиционното погребение, други предпочитат кремацията, а трети даряват телата си на науката.

Но вече има и друга опция – базираната в Хюстън компания Celestis Memorial Spaceflights предлага да изпрати тленните ви останки на Луната. Цената за това е 13 000 долара еднократно или абонаментна такса от 99 долара на месец, пише The Economist.

Ако решите да летите до космоса в алуминиева капсула с размерите на кутийка за червило, ще бъдете в добра компания.

Първият полет на Celestis през 1997 г. носи останките на сценариста на Стар Трек, немски ракетен инженер, професор от Принстънския университет, ресторантьор и момче от Япония.

През изминалите оттогава 25 години фирмата е изпратила 2300 капсули в орбита. Нейната дейност е подпомогната от факта, че все повече хора, особено в САЩ, са подложени на кремация. Делът им нараства от 21% в средата на 90-те години до 61% днес.

За някои тази перспектива променя много неща още приживе. Дон МакИнис живее в Нова Скотия, има увреждания, никога не е работил и е едва на 50 години, но вече е изплатил 20% от полета си.

Той мечтае да изследва космоса от шестгодишен, но семейството му винаги му е казвало, че няма големи шансове да успее.

„Тъй като съм с увреждания, НАСА не би ме взела за астронавт, така че това може да е единствената ми възможност да отида в космоса“, казва МакИнис. Той планира да отиде на мисията Вояджър, на която се надява да обикаля завинаги около Слънцето.

Идеята за изпращане на човешки останки на Луната обаче среща и съпротива. През януари тази година лидерите на индианското племе Навахо поискаха от администрацията на президента Джо Байдън да спре плановете на Celestis Memorial Spaceflights.

За тях Луната е свещена, а смъртта е табу. Те погребват мъртвите си в рамките на дни, изхвърлят вещите им и никога не посещават гробове. Ако Луната се превърне в гробище, те ще трябва да спрат да изпълняват някои от традиционните си молитвени церемонии.

„Незаконно е да се изхвърлят тела в Гранд Каньон. Защо това да не е политиката на САЩ и за космоса?“, казват представителите на Навахо. За тяхно облекчение, последната изпратена до Луната ракета изгоря над Тихия океан през февруари със 70 капсули на борда.

Но тъй като одобрението за търговски полети не зависи от преминаването на религиозен тест, със сигурност ще има и нови мисии. Следващият полет на Celestis до Луната е насрочен за 2025 г.

Основателят на фирмата Чарлз Чафър смята молбата на индианците за абсурдна.

„След 50 години, когато има 1000 души, живеещи постоянно на Луната, някой от тях ще умре и било нелепо да заявим, че не можем да го погребем там, защото има земно индианско племе, което не е съгласно“, казва той.

Чафър е изпратил останките на трите си кучета в космоса и планира след време да ги последва.