Погребват Навални на 1 март

Още не съм сигурна дали погребението на Алексей ще бъде мирно, или полицията ще задържи онези, дошли да се сбогуват с моя съпруг, каза вдовицата на руския опозиционер пред евродепутатите

огребват Навални на 1 март Все още няма информация къде ще бъде изпратен руският опозиционен лидер в последния му земен път Погребението на яростния руски опозиционер Алексей Навални ще бъде в петък, 1 март“. Това съобщи в социалната мрежа X говорителката на Навални Кира Ярмиш.

Опозиционерът издъхна в затвор в Сибир отвъд Полярния кръг, където излежаваше 30-годишна присъда. Смъртта му бе определена като „естествена“ от руската Федералната служба за изпълнение на наказанията.

Съпругата му Юлия Навалная обаче бе категорична, че съпругът й е отровен с нервнопаралитичното вещество „Новичок“.

Няколко дни затворническите власти в Русия не даваха достъп до тялото на майката на Навални – Людмила. Самата тя съобщи, че е притискана да погребе сина си тайно. На 24 февруари най-сетне майката получи тялото. Опелото ще бъде в църквата „Утоли моята печал“ в Марино, Москва от 14 ч. местно време, а погребението – след траурната церемония в Борисовското гробище.

Смъртта му предизвика остри реакции от международната общност.

Проведени бяха и редица акции в негова памет в Русия, които властите опитаха да прекратят. Арестувани бяха над 400 души, изразили по някакъв начин поклон пред смъртта на руския опозиционен лидер.

Днес, пред евродепутатите в Страсбург Юлия Навалная коментира погребението на мъжа си.

„Още не съм сигурна дали погребението на Алексей ще бъде мирно, или полицията ще задържи онези, дошли да се сбогуват с моя съпруг. След смъртта му се изгавриха с тялото му и с майка му. Путин уби моя съпруг, по негова заповед Алексей беше измъчван три години„, посочи Навалная. Тя уточни, че ще направи всичко възможно да сбъдне мечтата на съпруга си за демократична Русия и призова ЕС да работи с десетките милиони руснаци, които са срещу войната в Украйна и руския президент Владимир Путин. „Ако искате да победите Путин, трябва да бъдете изобретателни, да не бъдете скучни. Путин няма да се засегне от резолюции и санкции„, настоя Навална. По нейните думи са необходими не дипломатически ноти, а разследвания за парите на мафията. „В негово лице нямате работа с политик, а с „кърваво чудовище“, с ръководител на организирана престъпна група от отровители и убийци, и пазители на мафиотските пари“, каза Навалная.