Погром: И Швеция ни реже за Шенген

Предложението на шведското правителство за приемане на България, Румъния и Хърватия в т.нар. Шенгенско споразумение вероятно ще бъде отхвърлено от парламента в Стокхолм. Причината е, че Социалдемократите и Шведските демократи не са съгласни със състоянието на борбата с корупцията и организираната престъпност в тези страни.

Това означава, че Нидерландия няма да е единствената страна в ЕС и Шенген, която няма да даде съгласието си на очакваното в началото на декември гласуване по въпроса.

Трите страни имат подкрепата на Европейския парламент и позитивни сигнали от Европейската комисия. Но национални правителства могат да спрат процеса.

Авторитетното издание „Дагенс Нюхетер“ и шведската обществена телевизия SVT съобщиха за този развой на събитията, позовавайки се на депутати в парламента в Стокхолм. Ардалан Шекараби, говорител по правните въпроси на Социалдемократите, каза, че „според нас трябва да изхождаме от шведските национални интереси“, казва той и SVT коментира, че това сочи към първото поражение на правителството в Риксдага.

Шекараби напомня, че критики за корупцията и организирана престъпност се съдържат в последните два доклада на Европейската комисия за върховенството на закона.

„Имаме нужда от инструменти за борба с престъпността и предотвратяването ѝ, както и добър контрол над това кой влиза и излиза от страната ни“, допълва той и припомня за случаи на експлоатация на работници от България и Румъния в страната. „Въпросът не е маловажен. На практика това би означавало да свалим контрола над влизането и излизането от Швеция.“

Шекараби изрази в края на седмицата изненада, че правителството е решило в този момент да внесе предложението, без да го консултира с две от четирите партии в управлението – Социалдемократите и Шведските демократи.

От SVT цитират и член на правната комисия в парламента, според когото предложението на шведското правителство не е обхванато от условията на т.нар. Споразумение от Тидьо от 14 октомври, с което четирите партии от десния блок се договориха на 14 октомври за назначаването на Улф Кристерсон за премиер.

Всекидневникът „Дагенс Нюхетер“ съобщи в петък, че несъгласие с разширяването на Шенген има в правната комисия на парламента. Адам Мартинен, член на комисията от групата на Шведските демократи, казва: „Що се отнася до външната политика и когато става дума за въпроси, свързани с проблемите на ЕС, Шведски демократи ще действат според собствената си политика, която сме обявили предварително.

Няма да се чувстваме ограничени от това, че в [замъка] Тидьо се споразумяхме по други сфери“. Принципната позиция на Шведски демократи е, че правото на отделните държави в ЕС да засилват граничният контрол трябва да се уважава, а не да се отслабва.

Мартинен обвини освен това румънците, че създават проблеми в Швеция: „По отношение на България и Румъния, Швеция в момента е изправена пред големи проблеми с граждани от тези страни, които злоупотребяват със съществуващата директива за мобилност и са предизвикателство за обществения ред в Швеция.“

В Споразумението от Тидьо например по настояване на Шведски демократи е включено изискване правителството да проучи въвеждане на национална забрана върху просенето по улиците.

Той също така споменава „мащабната корупция и липсата на борба с организираната престъпност“ и казва, че е загрижен от това, че присъединяването на Румъния ще премести външната граница на Шенген до тази с Украйна.

Шведски демократи е определяна като крайнодясна, евроскептична и ксенофобска партия, която години наред бе изолирана от останалите партии. Но в сегашното правителство тя получи възможност да диктува някои политики заради договорен особен формат.

Според него Социалдемократите, Умерената партия и Либералите ще управляват с правителство на малцинството, но Шведски демократи ще му дават парламентарна подкрепа срещу назначаването на негови предложения в администрацията.

Освен това всяка година лидерите на партиите ще решават как да продължат управлението в следващите 12 месеца.

Шведски демократи имат същата тежест при определянето на политиките, както тази на останалите три партии в правителството.