Похарчени за наркотици, проститутки и лукс: Синът на Байдън е обвинен в укриване на 1,4 млн. долара

Синът на американския президент може да получи до 17 години затвор

Синът на американския президент Джо Байдън е обвинен за данъчни измами. 17 години затвор заплашват Хънтър Байдън, който според прокуратурата е ощетил страната с 1,4 милиона долара.

Байдън-младши е използвал парите за наркотици, проститутки, луксозни коли и хотели и скъпи покупки, сочи обвинението.

Синът на Джо Байдън е изправен пред девет обвинения по федерално данъчно дело, включително неподаване и неплащане на данъци, избягване на данъчна оценка, фалшива или измамна данъчна декларация.

Това е ставало в продължение на четири години – между 2016 г. и 2019 г., пише Си Ен Ен.

Обвиненията са във връзка с дългогодишно разследване на Министерството на правосъдието за данъците му. Ако бъде признат за виновен, Хънтър Байдън може да получи до 17 години затвор.

Синът на президента „е похарчил милиони долари за екстравагантен начин на живот, вместо да плаща данъците си“, се казва в обвинителния акт. Там се посочва още че между 2016 г. и 15 октомври 2020 г. обвиняемият е „похарчил тези пари за наркотици, проститутки, луксозни хотели и имоти под наем, екзотични коли, дрехи и други предмети от личен характер“.

Според адвоката на Байдън-младши делото е политически мотивирано. Ейб Лоуел каза в изявление, че „въз основа на фактите и закона, ако фамилията на Хънтър беше друга, а не Байдън, обвиненията в Делауеър, а сега и в Калифорния, нямаше да бъдат повдигнати“.

Това е второто наказателно дело, което специалният съветник Дейвид Вайс заведе срещу сина на президента Джо Байдън. През септември Байдън-младши беше обвинен и в незаконно притежание на огнестрелно оръжие.