Полицаи с автомати нахлуха в бежанските центрове в София

680 чужденци са били проверени при среднощната операция в трите бежански центрове в София, отчете в петък МВР. В специализираната полицейска операция се включиха служители на отделите „Противодействие на криминалната престъпност“, „Специализирани полицейски сили“, „Миграция“ и сектор „Кобра“ в СДВР. Действията бяха реализирани на територията на центрове за настаняване към Държавната агенция за бежанците в кварталите „Овча купел“, „Военна рампа“ и „Враждебна“.

В хода на спецакцията са наказани административно около 60 мъже, нарушили часа за прибиране в местата за настаняване. Шестима чужденци са задържани за установяване на съпричастност към криминални деяния. Превантивните действия на СДВР щели да бъдат извършвани регулярно в столицата.

МВР влезе в четвъртък вечер с кучета, маскирани полицаи и автомати в трите бежански центрове в столицата като обявената цел беше да се установи спазва ли се реда, както и дали хората, които са вътре, са постоянно пребиваващи.

Операцията, която започна точно в 20.00 ч. в центъра в „Овча купел“, идва точно в деня, в който парламентът прие промените в закона за МВР, внесени от Бойко Борисов и Делян Пеевски, според които бежанските центрове ще се пазят от МВР, а не както е в момента – от частни фирми. Те обаче нито са обнародвани в “Държавен вестник” и не са влезли в сила. Акцията ясно показва, че и без въпросните промени не е имало никакви проблеми полицията да си влезе в правомощията и да се грижи  за реда във и около бежанските центрове.

Тежко въоръжените служители на СДВР проверяваха спазва ли се редът, има ли външни хора в центъра, прибрали ли са се всички, помещенията се претърсваха за опасни и забранени предмети.

„Целта на акцията е проверка на трите центъра на територията на София за лица, които са нерегламентирано на територията на центровете, за опасни предмети и забранени вещи, наркотични вещества и други. Проверява се стая по стая, човек по човек“, каза зам. директорът на СДВР Стефан Иванов, цитиран от БНТ. От центъра в „Овча купел“ бил изведен един мигрант заради съмнения за криминална проява, информираха от МВР.

Нашата цел е да установим дали само лицата, които имат право да обитават тези общежития са налице“, заяви и Мирослав Данаилов – зам.-директор на СДВР. Според него тепърва ще има все повече проверки. „Те ще се реализират все по-често, докато се убедим, че правилата се спазват“, обясни Данаилов.

В средата на март стана ясно, че центърът за бежанци в „Овча купел“ ще бъде поетапно закрит. На 14 март започна преместване на част от мигрантите и пренасочването им към центрове в други части на страната.