Politico: Джо Байдън тайно е разрешил на Украйна да удря цели в Русия с US оръжия, но с условие

Американският президент Джо Байдън тайно е разрешил на Украйна да удре цели на територията на Русия с американски оръжия, пише „Политико“. Разрешението важи само за територията близо до Харков, твърдят източниците на изданието.

Новината е потвърдена за „Политико“ от три официални лица, запознати със случилото се.

„Президентът наскоро нареди на своя екип да осигури на Украйна възможност да използва американски оръжия за самозащита в района на Харков. Целта е с тях да удря цели в Русия“, коментира един от източниците.

В същото време изданието подчертава, че това не отменя решението на Съединените щати да забрани на Украйна да използва далекобойни оръжия срещу цели във вътрешността на Русия.

Украйна помоли Съединените щати да промени политиката си за оръжията след старта на руската офанзива срещу Харков. През последните дни президентът е взел решение да позволи „гъвкавост“ на Киев при самозащитата на Харков.

Сега Украйна може да използва американски оръжия, за да сваля изстреляни от Русия ракети, летящи към Харков. В същото време Киев не може да удря цивилни цели или да използват американските бомби за далекобойни удари.

Това е сериозна промяна в позицията на Белия дом, които първоначално казаха, че няма да позволят ескалация на войната в Украйна, както и по-сериозна намеса на Съединените щати. В същото време положението в Украйна в близост до Харков се влошава. Русия превзема все повече територии и това е накарало Байдън да промени мнението си, твърдят източниците на „Политико“.

Официално, от администрацията на американския президент само намекнаха, че подобно решение или вече е взето, или предстои да бъде взето в следващите дни. В сряда Антъни Блинкен стана първото официално лице, което публично намекна, че Байдън обмисля подобна смяна на стратегията.

От страна на Русия все още няма коментар.

Някои официални лица са притеснени, че ако Украйна – когато атакува на територията на Русия със свои оръжия – често таргетира военни цели, които не са свързани с инвазията. Щатите предупредиха Киев, че използването на американски оръжия може да се случи само ако те са насочени към руски военни цели, използвани за инвазията в Украйна, но не и по цивилна инфраструктура.