Politico: Макрон е обзет от страх

Еманюел Макрон следи отблизо риска от това френските фермери да се вдигнат на големи протести като техните колеги в Германия

Френският президент Еманюел Макрон следи отблизо риска от това френските фермери да се вдигнат на големи протести като техните колеги в Германия – това е опасение, което вероятно ще повлияе на френския президент в избора му за лице на кампанията на неговата либерална партия за Европейските избори през юни, пише Politico.

Френският президент е казал на кабинета си да обърне специално внимание на потенциалните взривоопасни точки за работниците в селските райони, за да избегне по-нататъшни демонстрации и ново избухване на движението на Жълтите жилетки, споделя френски министър пред Politico. Малък брой фермери блокираха магистрали в югозападна Франция в четвъртък, за да протестират срещу проблеми като съхранението на вода и данъка върху горивото за трактори.

От своя страна Макрон иска да докаже, че е приятел на фермерите. Във вторник той обеща да „помогне на фермерите “в преминаването към зелена икономика, и да „гарантира, че никога няма да останат без решение на проблемите“.

Човек, близък до Макрон, заяви, че френският президент има голямо желание Жулиен Денорманди, бивш министър на земеделието и ранен поддръжник на Макрон, да оглави листата на партията за европейските избори.

Други от обкръжението на Макрон също настояват Денорманди да поведе партията на президента „Ренесанс“ в следващата европейска надпревара, опасявайки се, че крайнодясната  „Национална Асамблея“ може да се възползва от недоволството на фермерите, пише Politico.

Като министър на земеделието Денорманди защитаваше интересите на фермерите, като се противопоставяше на лабораторно отгледаните месни продукти и настояваше търговската политика на ЕС да „налага своите стандарти на други и да не позволява чужди стандарти да се налагат на нея“.