Политолог призна: Отиваме на нови избори наесен

Чутото и от ГЕРБ, и от ПП и ДБ, ме кара да си мисля, че ще се върви към нови избори. Това заяви пред БНР политологът Георги Киряков.

„Няма никакви индикации, говоря за политическите партии, лидери и политици, че са променили разбирането си за това какво трябва да се случи в политиката. Не какво е, какво може, а какво трябва. А това, което трябва да се случи, особено на фона на всичко, което се случва около нас, най-доброто е да се състави редовен кабинет.

Но виждайки и чувайки какво говорят политическите лидери, не съм оптимист. Тези избори ще бъдат като предишните, само че ще бъдат нови“, коментира Киряков.

По думите му ако ГЕРБ са първа сила и предложат Бойко Борисов за премиер, това означава, че няма да има партньори от десния сектор, които да се съгласят да управляват в такъв тип правителство.

Относно скандала с Александър Дунчев Георги Киряков коментира: „Това е сплотяване на избирателите около общата цел – спечелване на изборите от ДБ и ПП. Александър Дунчев не само нищо няма да спечели от този скандал, той загуби всичко – загуби възможността си да бъде публичен глас по теми, по които беше много силен. Той вече изгуби легитимността си като публичен говорител по тези теми заради този скандал, който не знам от какво – от наивност ли, от глупост ли, от его ли успя да създаде. В ситуацията ПП и ДБ няма да загубят от това. Дори да загубят, то няма да е значимо“.

За агитацията на ВМРО да не се подкрепя никоя политическа партия, политологът смята, че това е опит се да преброят гласовете, които биха им позволили на следващи предсрочни избори да се пазарят с някоя политическа сила да влезе в коалиция с тях.

БСП-сюжетът е изключително важен, подчерта още Киряков. Той не изключи вероятността БСП да не попадне в следващия парламент. Това не е изключено, имайки предвид конкуренцията, която се заформи там, обясни той. Според него „Левицата“ може да привлече някаква част от гласовете на БСП.

Политологът коментира и темата за високите цени на хранителните стоки у нас:

„Нито Киро, нито Асен са виновни напълно и единствено за инфлацията на хранителните продукти. Тук се отбягват сериозни фактори, не само външни, но и вътрешни. Става въпрос за картелни споразумения, всевъзможен тип спекулации на тема как да предложим дадена стока, така че да й повишим цената или да я скрием. Спекулативно е да твърдим, че 1-2-3 души са виновни за цените“.