Портних ни смята за идиоти: След 12 г. на власт видя престъпленията в „Златни пясъци“

Кметът на Варна от ГЕРБ Иван Портних очевидно смята българите за идиоти, след като общината изненадващо се сети за престъпленията в „Златни пясъци“ и внесе два сигнала в Софийска градска прокуратура по казуса със законността на бараките в курорта.

Новината съобщи лично кметът Иван Портних, който е на власт вече 12 години и досега се правеше на умряла лисица за всички безобразия по черноморската ивица в поверената му област Варна.

Портних дори се изрепчи, че това е пътят да се изясни кой и в качеството на какъв е съгласувал схемите за поставянето на преместваемите обекти в комплекса, както и дали е спазена процедурата по изготвянето и внасянето им за одобряване в Министерството на туризма.

Съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, схемите трябва да бъдат одобрени от министъра на туризма, но пък наредба на Община Варна изисква те да бъдат внесени от кмета на града в министерството, посочи Портних. Той подчерта, че не е предприемал такива стъпки и поиска прокуратурата, която прави надзор над актовете на администрацията, да провери спазен ли е законът в случая с комплекс „Златни пясъци“.

Портних допълни, че вторият сигнал, подаден от общината, е срещу бездействието на регионалната дирекция за строителен контрол във Варна.

По думите му прокуратурата трябва да изясни на какво се дължи това, че в продължение на почти три години дирекцията не е предприела нищо по казуса с незаконното пребиваване на бараки в курорта. Кметът допълни още, че „Златни пясъци“ АД също са подали сигнал в Софийска градска прокуратура срещу общината и уточни, че очаква произнасянето на компетентните органи.