Портних се изправя пред съда на 29 януари заради замърсяването на Варненското езеро

От Портних се търси наказателна отговорност, за това, че е допуснал да бъдат замърсени морските води, което е довело до немаловажни вреди за околната среда

Бившият варненски кмет Иван Портних, който е един от тримата обвиняеми по делото за замърсяването на Варненското езеро с канализационни води в продължение на месеци преди 4 г., трябва да се яви в съда на 29 януари. Това е първо, разпоредително заседание, уточниха от съда.

От Портних се търси наказателна отговорност, за това, че е допуснал да бъдат замърсени морските води, което е довело до немаловажни вреди за околната среда.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда затвор от 2 до 8 г. и глоба от 10 000 лв. до 50 000 лв. На Иван Портних е повдигнато обвинение и че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението на възложената му работа и от това е последвала значителна вреда в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 г. затвор.

Останалите обвиняеми за инцидента са Ботьо Т. – управител на компанията „БТ-Инженеринг“ ЕООД, която е специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъци. Обвинение е повдигнато и на Цветанка Б. от същото дружество. Тя е била един от членовете на Държавната приемателна комисия, която е установила годността за ползване на проекта „Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води във варненския район „Аспарухово“ в помпена станция и транспортиращ тръбопровод“.

Според държавното обвинение става дума за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, за която в НК наказанието е „лишаване от свобода“ от 10 до 20 г.

Обвинителният акт е внесен във Варненския окръжен съд на 4 декември 2023 г. Самото досъдебно производство беше образувано през 2020 г. от Националната следствена служба. Материалите по делото са 114 тома.

На заседанието на 29 януари тричленният съдебен състав ще реши по какъв ред ще протече производството, ще бъде ли искан отвод на съдебния състав, както и дали на досъдебното производство са били допуснати съществени процесуални нарушения, които да са нарушили правата за подсъдимите.

И на тримата подсъдими е връчен препис от обвинителния акт, ведно с разпореждане, в което им се указва правото им да се явят със защитник и за възможността да им бъде назначен служебен такъв. Разпореждане е връчено и на ощетените от престъплението лица – Министерството на финансите и Община Варна.