Пострадали от наводнението в Карловско блокират Подбалканския път и прохода „Троян – Кърнаре”

Кметове и жители на селата, пострадали от наводнението в Карловско през септември 2022 г., ще затворят за един час Подбалканския път и прохода „Троян – Кърнаре”. Причината – недостатъчното и забавено финансиране на инфраструктурни проекти в засегнатите от бедствието села.

Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново понесоха най-сериозните щети след водното бедствие преди близо две години. Над 75 милиона лева трябваше да бъдат отпуснати за възстановяване на инфраструктурата. Досега Община Карлово обаче е получила едва 17 милиона, които са недостатъчни, за да бъдат завършени възстановителните дейности.

„За година и половина сме получили 20 процента от необходимите средства за пълно възстановяване на инфраструктурата. Минахме през тежките процедури на избор на проектанти, проектиране,съгласуване, разрешение за строеж, избор на изпълнители, договор. Започнахме работа, но не може да работим без пари. Гневни сме. Информирал съм всички премиери до сега какво сме свършили, подробни доклади, отчети. Първоначалната оценка, одобрена от МС през 2022 г. е 75 милиона лева. Досега са ни отпуснати 17 милиона. За да приключим ремонта мостовете, речните корита и пътните артерии са ни необходими 38 милиона и 520 лева”, обясни в ефира на „Здравей, България” кметът на община Карлово Емил Кабаиванов.

„Много малко семейство продължават ад обитават фургони, върнаха се в собствените си имоти. Улиците обаче са в окаяно състояние. При дъжд отново има риск да се повтори бедствието от преди две години”, поясни кметът на село Богдан Христо Иванов.

„След 2 години не е нормално селото да продължава да е в такъв вид”, категоричен е кметът на Каравелово Лило Лешев.

Протестиращите са категорични, че ако исканията им не бъдат чути, ще преминат към безсрочни протести след 12 юни.