Потенциална заплаха за женското здраве: 16 вида тежки метали откриха учени в тампоните

Тревожно проучване за наличие на тежки метали в тампоните обиколи социалните мрежи. Притеснени потребители публикуваха свои видеа, в които показват как изхвърлят цели кутии с неразопаковани тампони и търсят алтернативни начини за справяне с менструацията.

Авторите на изследването анализират 14 марки и откриват концентрация на 16 вида тежки метали в тях. Сред  веществата са арсен, олово, барий, калий и живак.

Нивата на металите варират в зависимост от това дали тампоните се продават в САЩ, Обединеното кралство или в Европейския съюз, дали са органични и дали се продават по супермаркетите.

Данните показват, че органичните тампони имат най-високи нива на арсен, а неорганичните съдържат повече олово. Авторите на изследването обаче не споменат кои конкретни марки са използвали по време на тестовете им.

„Много малко изследвания са направени за измерване на химикалите в тампоните. Доколкото ни е известно, това е първият документ, в който се измерват тежките метали в тях. Обезпокоително е, че открихме концентрации на всички метали, които изследвахме, включително токсични метали като арсен и олово“, казва Джени Ширстън, водещ автор на проучването.

Изследователите предупреждават също, че няма „безопасно“ ниво на нито един от изследваните метали.

Металите могат да попаднат в тампоните по различни начини – като памукът абсорбира замърсена вода, въздух или почва, или като производителите умишлено ги добавят като част от пигмент.

„Наистина се надявам, че производителите ще бъдат задължени да тестват продуктите си за метали, особено за токсични метали. Би било вълнуващо да видим как обществеността призовава за това или иска по-добро етикетиране на тампони и други менструални продукти“, казва още Джени Ширстън.

Изследователите обясняват още, че опасността от излагането на тежки метали е най-вече защото вагината е „силно абсорбираща“ и жените ги използват редовно в продължение на години.

Изследването обаче не води до заключението, че тестваните тампони не са безопасни. Ширстън се надява хората да не се паникьосват от проучването.

„Просто се нуждаем от повече информация“, казва тя.

„Това, което бих искала да насърча хората, е да подкрепят повече изследвания и да задават повече въпроси по този въпрос, за да се опитаме да превърнем изследванията на менструалните продукти и менструацията в приоритет“, обясни още тя.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ отбеляза в свое изявление, че проучването има „ограничения“, но заяви, че агенцията преразглежда резултатите от него и ще предприеме необходимите действия.

„Агенцията преразглежда проучването. Всички проучвания имат ограничения. Въпреки че използваният химически метод показва, че тези метали присъстват в тестваните в лабораторията тампони, проучването не оценява дали някакви метали се освобождават от тампоните, когато се използват в тялото. То също така не разглежда въпроса дали някой метал, ако се освободи, може да се абсорбира във вагиналната лигавица или впоследствие в кръвния поток“, се казва в изявлението.