Потопът се изнася към морето

По-интензивни валежи ще има днес в часовете до обяд все още на изолирани места главно в планинските райони в западната половина на страната, а след обяд – в Източна България и по Черноморието, съобщи БНТ по данни на НИМХ към БАН.

Предупреждение от първа степен – код жълто е обявено в 7 области на изток – Бургас, Варна, Добрич, Разград, Силистра, Търговище и Шумен. Очакват се валежи в локални количества до 40 л/кв.м.

Следобед облачността постепенно ще се разкъсва и намалява, а до вечерта валежите навсякъде ще отслабнат, а в по-голямата част от страната и ще спрат. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще е слаб до умерен. Минималните температури ще са между 13° и 18°, а максималните – от 22° до 27°, в София – около 21°.

Поради влошената метеорологична обстановка в Северозападна България, премиерът акад. Николай Денков ще се включи лично в заседанията на областните кризисни щабове във Враца – в 13:00 ч. и в Монтана – 15:30 ч. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

150 сигнала за наводнения са постъпили към Националния оперативен център към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ за последното денонощие. „В областите Видин, Монтана и Враца сме получили най-много сигнали. Хубавото е, че нивото на водните обекти спада и през нощта нямаме нови сигнали“, каза инспектор Георги Дамянов от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.