Black and white, woman pointing a old gun to front with one Hand on dark background

Повдигат обвинение на полицая, стрелял по младежи в Плевен

Ще бъде повдигнато обвинение на полицая, стрелял по младеж в Плевен, съобщиха от прокуратурата. Служителят на реда е стрелял с лично оръжие, обявиха още от държавното обвинение.

Стрелбата е от нощта на 5 срещу 6 юни. Към 2:30 ч. кола с младежи и автомобил със служители на ОДМВР се засекли на улицата.

Младежите твърдят, че са били засечени на улицата и след разговор със служителите на реда са потеглили, а полицаите казват, че при опит за проверка шофьорът е потеглил с висока скорост.

В крайна сметка един от полицаите стреля по автомобила на младежите и един от тях – на задната седалка, е ранен. Пострадалото 19-годишно момче е настанено за лечение в болница.

Младежите и произвелият изстрел полицай са тествани за алкохол и наркотици, като пробите им са отрицателни.

По случая ще бъде назначена балистична експертиза, която ще се извърши в София, за да се избегнат всякакви съмнения за безпристрастност, уточниха от прокуратурата.

Окръжният прокурор Владимир Николов напомни, че има разминаване във версиите на двете групи, участници в инцидента.

Директорът на полицията в Плевен Живко Ламбов обясни, че полицаят не е задържан за 24 часа по закона за МВР, защото през цялото време е оказвал съдействие по разследването и лично е предал оръжието, с което е стрелял.

Спрямо него се извършва дисциплинарна проверка и е временно отстранен от длъжност, обяви полицейският началник.

Ламбов уточни, че полицейските служители са изпълнявали оперативна задача и са се движили към дирекцията на полицията.

Случаят коментира и служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той определи действията на полицаите като некомпетентни, непрофесионални и неадекватни.

„Всички знаем, че в МВР има правила, при които полицейски служител има право да използва оръжие. Всичко, което твърдят пострадалите и служителите ще бъде проверено. С родините на пострадалото момче говорихме и ги уверих, че не толерираме поведението на тези служители“, заяви Стоянов.