Пожар избухна в Пампоровата къща до Античния театър в Пловдив

Причините за инцидента не са известни

Пожар избухна в къща, която е паметник на културата в Стария град в Пловдив. Огънят е обхванал покрива на Пампоровата къща, която се ползва като гримьорна към Античния театър в Пловдив.

Системата за пожароизвестяване се е задействала около 18.15 часа тази вечер. Дежурните охранители веднага са подали сигнала, на който огнеборците са реагирали светкавично.

Пълна загадка е откъде е възникнал пожарът, тъй като електрозахранването в сградата е изключено още с приключване на сезона в края на септември-началото на октомври, обясни  директорката на общинския институт „Старинен Пловдив“ доц. Елена Кантарева.

Пет пожарни автомобила се включиха в потушаването на огъня. На място бяха кметът Костадин Димитров, заместник-кметовете Пламен Панов и Иван Стоянов, директорът на “Старинен Пловдив” доц. Елена Кантарева, Гергана Костадинова и Запрян Деликоснов от общинския институт.

Къщата в подножието на Античния театър е застрахована, уточни доц. Кантарева. Тя е паметник на културата от местно значение.

По първоначална информация са изгорели около 15 квадратни метра покривната конструкция.  Според данните до момента причина за пожара е късо съединение.

Огледите ще продължат и утре през деня. Щетите са големи и тепърва ще се изчисляват.

Кметът Костадин Димитров увери, че ще се предприемат всички стъпки за ремонта на Пампоровата къща, а сезон 2024 на Античния театър не е застрашен.