ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ си избраха Атанасова за конституционен съдия

Сглобката наруши решение на Конституционния съд, докато избира свои. КС казва, че мандатът на Белазелков и Атанасова ще е 7 г., НС обаче ги командирова за 9 години

Критики, протестни акции на студенти и вътрешни брожения не успяха да променят решението на ПП-ДБ. Със 159 гласа „за“ рано тази сутрин ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС си избраха Десислава Атанасова за конституционен съдия.

При гласуването само един от ПП-ДБ бе „против“. Във вота не участваха седем души от ПП-ДБ. Вторият конституционен съдия е Борислав Белазелков, чиято кандидатура мина с пълно мнозинство от гласовете на сглобката. Очаквано, „Възраждане“, ИТН и БСП не подкрепиха кандидатите.

След гласуването Нинова обяви, че ще сезират Конституционния съд за гласуваното решение.

Скоростно, след вчерашното изслушване на тримата кандидати в ресорната комисия, днес точката бе вкарана като извънредна в дневния ред и депутатите започнаха с попълването на Конституционния съд още от ранни зори. Председателката на конституционната комисия и бивш министър на правосъдието Надежда Йорданова заяви, че пълният стенографски протокол от вчерашното 4-часово изслушване е качен на сайта на НС още преди доклада, като повече от ясно е, че много се е бързало.

Така започва и отлаганият досега от „сглобката“ процес по попълването на регулаторите. Очакванията са да се продължи с другите органи през февруари, като процесът трябва да е завършен преди ротацията – т.е. 6 март.

Днес напрежението в пленарна зала започна още преди изчитането на доклада на конституционната комисия. Поводът бе искане на „Възраждане“ за пряко излъчване на заседанието по БНТ и БНР. Това предложение бе отхвърлено с гласовете на „сглобката“, заради което опозицията запита ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС дали се срамуват от номинациите им за КС.

Парламентът наруши решение на Конституционния съд, докато избира конституционни съдии

Парламентът наруши решение на Конституционния съд, докато избира нови конституционни съдии.

Според проекторешенията на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС Борислав Белазелков, номиниран от ПП-ДБ, и Десислава Атанасова – кандидатура на ГЕРБ-СДС, се избират за мандат от 9 години.

Този текст обаче противоречи на тълкувателното решение на Конституционния съд за попълване на квотата след предвиденото обновяване на КС, според което мандатът на новите конституционни съдии следва да е непълен и да трае 7 години. Причината е това, че парламентарната квота се попълва след срока за обновяване на състава му. Съдът бе сезиран от президента Румен Радев, който искаше КС да се произнесе за това каква ще е  продължителността на мандатите на новите конституционни съдии. Решението на магистратите бе взето единодушно и публикувано още във вторник. То ще влезе в сила от утре с обнародването му в „Държавен вестник“.

В хода на дебата от БСП и „Възраждане“ направиха редакционни предложения, в които се иска в проекторешенията числото „9“ да се замени със „7“. Сглобката обаче не подкрепи това предложение.

Предрешено гласуване и режисиран дебат

Какво наложи бързането с попълването на Конституционния съд така и не стана ясно в рамките на дебата по така или иначе предрешеното гласуване. В хода на дебата вносителите не коментираха защо скоростно искат да изпратят свои в КС, особено след като парламентарната квота остана непопълнена повече от две години.

След представянето на кандидатите от „Възраждане“ поискаха парламентът да гласува допуск до зала на кандидата на ПП-ДБ Борислав Белазелков. След това депутатите на Костадинов се хванаха да критикуват него по теми, които се повтаряха и с вчерашното изслушване в комисия. Критики към Десислава Атанасова и Цвета Рангелова в зала нямаше.

Единственият, който коментира издигането на Десислава Атанасова, бе напусналият две парламентарни групи Радостин Василев. Той каза, че професионалните среди се възмущават не от Белазелков, а от издигането на Атанасова заради недостатъчния на юридически стаж и политическите ѝ зависимости. Василев добави, че Бойко Борисов изважда най-подготвения си кандидат заради калинка от Брюксел, намеквайки за Мария Габриел. Той упрекна Христо Иванов и Надежда Йорданова, чиито позиции скоростно се променили драстично по отношение на Атанасова и от критици сега се превърнали в нейни поддръжници.

Цветан Предов от ИТН също атакува Белазелков, но заради еднополовите бракове. Атака по тази линия дойде и от червения депутат Иван Ченчев.

Вчера, в рамките на изслушването на кандидатите, няколко техни изказвания направиха силно впечатление.

„Бракът като тайнство не може да бъде изживян от еднополова двойка… гражданският брак обаче е сделка. Законодателят да реши какво ще прави със сделките“, каза вчера Борислав Белазелков.

В хода на изслушването му той имаше още едно любопитно изказване – а именно – „че в обществото нищо не става без натиск„.

Доскорошното острие на ГЕРБ Десислава Атанасова също имаше любопитни тези. Тя декларира, че няма да си направи отвод по делото за Конституцията, защото не било „добросъвестно“.

„Не се поддавам на внушения и натиск“, заяви Атанасова.

Въпроси за еднополовите бракове към Атанасова нямаше нито вчера, нито днес.

Проблемът с калинките и разпределението на порции

В сряда студенти в Софийския университет се обявиха срещу номинацията на Десислава Атанасова. Преди лекция по конституционно право те излязоха с призива: „Не на Атанасова в КС!“

Вчера пък „Зелено движение“ обяви, че няма да подкрепи Атанасова и Рангелова и призова „всички депутати от ПП-ДБ да останат верни на принципите, в името на които сме се обединили, като гласуват „против“.

Междувременно лидерът на СЕК Константин Бачийски, който е и депутат от групата на ПП-ДБ, каза пред БНР, че възразява срещу Атанасова заради недостатъчния й професионален опит. По думите му няма „конституционен съдия, който да е на по-ниско ниво от Десислава Атанасова.“

В началото на седмицата бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков също обяви, че не подкрепя изпращането на Атанасова в Конституционния съд. Досега на няколко пъти той се е противопоставял на парламентарната си група, като без никаква изненада го стори и днес.

Всъщност обвинението към Атанасова, че е „калинка“, се роди още пред 2020 г. от публикация във Фейсбук на съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. При издигането на кандидатурите Иванов обаче се подписва редом с Борисов и Пеевски под мотиви, в които пише за професионалните и нравствени качества на доскорошното острие на ГЕРБ. Днес от трибуната на НС Христо Иванов декларира, че е очаквал тези нападки. Той каза, че тълкуването на Конституцията е част от политическия процес, а попълването на органа – политическо. Той даде заявка, че попълването на регулаторите няма да е плод на разпределение на квоти между партиите и коалициите в „сглобката“.