ПП-ДБ няма да върне скоростно мандата, канят Мария Габриел за премиер

На заседание на парламентарната група „Продължаваме промяната – Демократична България“ реши да направи опит за редовен кабинет с втория мандат, научи OFFNews от свои източници в обединението.

ПП-ДБ ще покани Мария Габриел да участва отново в кабинет, излъчен с втория мандат на коалицията, като го оглави като премиер. От решението ѝ ще зависи дали ПП-ДБ ще задържи мандата за целия срок, който им дава Конституцията – 7 дни. Ако тя откаже и няма желание от страна на ГЕРБ-СДС за подновяване на преговорите – мандатът ще бъде върнат предсрочно, тъй като ПП-ДБ все още гледа и към варианта за избори 2 в 1 с европейските.

Представители на ПП-ДБ, с които OFFNews разговаря, отрекоха днес да са обсъждани други имена. Обсъждано обаче е предложението в нов кръг от преговори да поискат от ГЕРБ да предложи друг „приемлив“ кандидат за премиер.

Към момента ръководните органи на партиите в обединението гласуват предложението на парламентарната група. Утре се очаква официалната позиция на ПП-ДБ.

Има ли надежда за кабинет?

Вчера на извънреден брифинг от ГЕРБ отново обявиха, че няма да подкрепят втория мандат на ПП-ДБ, а след като проектокабинетът „Габриел“ се проваля – то отиваме на поредни предсрочни избори.

„Това, което казваме днес, е много ясно – всичко свърши. След избори ще рестартираме, ще говорим, ще видим“ –  каза вчера Деница Сачева, която бе част от преговорния екип на ГЕРБ-СДС.

Непосредствено след това за първи път и санкционираният по глобалния закон за корупция „Магнитски“ председател на ДПС Делян Пеевски обяви, че движението също няма да подкрепи втория мандат, защото мнозинство без ГЕРБ не можело да има:

„За да продължим напред, страната се нуждае от максимално скорошно провеждане на предсрочни парламентарни избори, след които България да има евроатлантическо мнозинство и правителство.“

За сравнение, преди малко повече от месец Пеевски заяви, че за ДПС изборите 2 в 1 са „чудесен вариант“, който обаче не е добър за хората и държавата.

„Правителство да има – за ДПС е важно. Сериозните мъже трябва да седнат сериозно, сериозните партии да преговарят и да направят стабилно правителство. Това трябва да бъде в името на България“, каза той на 29 февруари.

Вторият мандат може да провали изборите 2 в 1

Забавянето на политическата рулетка с мандатите може да провали изборите 2 в 1. За да се проведат такива заедно с европейските на 9 юни, е необходимо президентът Румен Радев да обяви датата най-късно до 9 април. Това обаче изглежда все по-малко вероятно, а както конституционалистът Наталия Киселова каза тази сутрин пред бТВ: „Времето за избори 2 в 1 изтича“.

Нагласите са още в сряда Радев да връчи втория проучвателен мандат на ПП-ДБ. Ако обединението се възползва от пълния си седемдневен срок и не успее да реализира кабинет – то третата и последа папка може да бъде връчена най-рано на 4 април. До момента останалите четири формации в НС – ДПС, „Възраждане“, БСП и ИТН, се обявиха за нови избори. От ДПС и ИТН обявиха, че веднага ще върнат папката, на консултациите червената лидерка Корнелия Нинова обяви, че не иска третия мандат и се обяви за нови избори, а „Възраждане“ още от избирането на кабинета „Денков“ миналото лято призовават за нови избори възможно най-скоро. Ако се допусне, че третият мандат бъде върнат веднага – то Радев ще има само 5 дни, за да посочи премиер, който от своя страна да избере състав на служебен кабинет и с издаването на указ да се обяви дата за вота с евроизборите.

Този срок обаче изглежда твърде оптимистичен, тъй като не е ясно дали преди връчването на третия мандат президентът няма да проведе нов кръг консултации, които допълнително да забавят процеса. Възможна е хипотезата, при която има забавяне заради назначаването на служебен кабинет. Причината – шестата поправка на Конституцията, с която се въведоха изцяло нови правила за избор на служебно правителство.