ПП-ДБ правят кабинет с третия мандат?

Може ли да има правителство в рамките на 50-ия парламент, остава въпрос №1 и след уикенда и десетките политически интервюта. И отговор пак няма. След провала на първия мандат лидерите на първите две сили Бойко Борисов и Делян Пеевски отписаха възможността за кабинет, а председателят на ДПС дори призова президентът Румен Радев да не бави процедурата с мандатите и направо да отиваме на избори.

Най-вероятно до края на идната седмица държавният глава ще покани на среща втората сила в парламента – ДПС, за да връчи мандата на съставяне на правителство. Опасната турбуленция в движението е забавила действията на президента. В неговата администрация, както и в държавата, очакват да видят в каква посока ще се реши конфликтът, защото не е ясно кой ще отиде при Румен Радев – Делян Пеевски или Джевдет Чакъров. Първият изпрати при предишните консултации Йордан Цонев. Вторият няма в какво качество да влезе на “Дондуков”, освен ако Ахмед Доган не поиска смяна на председателя на групата

Каквито и маневри и рокади да има, това трябва да се случи най-късно до сряда.

Ще върнем мандата веднага след като го получим, заяви Делян Пеевски миналия четвъртък. През уикенда откъм сараите в “Росенец” обаче дойдоха други знаци. Веднага на излизане от срещата при Доган в събота Джевдет Чакъров разказа, че са обсъдили каква трябва да е ролята на ДПС и колко е важно да има редовна власт. И затова щели да положат всички усилия. Той определи кандидатурата на Росен Желязков като “наистина добра”.

Още по-убедено заговори в неделя друг от гостите в сарая – Джейхан Ибрямов: Разбира се, че е възможно правителство с втория мандат. В България има политици и партии, които са загрижени за бъдещето на страната и на гражданите, но най-вече да има нормалност, диалог и да функционират всички системи. Има, но на първо място, трябва да се възстанови диалогът, обсъжданията, темите, които касаят България.

Ако ДПС вече иска да има правителство, както поръча и почетният председател, движението трябва да направи консултации с партиите в парламента, но и да намери кандидат за премиер. При първия мандат на ГЕРБ, както се разбра, Доган е бил на обратното мнение и с мейл е настоял да не се гласува кабинетът “Желязков” именно защото партията на Бойко Борисов не е провела консултации след вземането на мандата, нито е дала програма за управление.

Твърди се, че Румен Радев бил решил да даде третия мандат на третата по големина политическа сила в 50-ия парламент, вместо да избира между БСП и ИТН.

Брокерите ПП-ДБ очевидно също имат подобна информация, защото от събота лидерите им са доста активни по темата правителство.

На Кирил Петков се наложи пак да уточнява своя медийна изява, в която първо се изпусна, че може да се говори за подкрепа на кабинет и с “Възраждане”, но после бившият премиер уточни, че не е имал точно това предвид и само “патриотизмът” свързвал двете партии.

Друг бивш министър-председател – Николай Денков, пък намигна на Ахмед Доган, че в преговорите за правителство може да включат и ДПС, ако обаче председателят не е Делян Пеевски. Иначе това е стара тяхна позиция и за първата сила – може с ГЕРБ, но не и с Борисов начело.

Наскоро от “Възраждане” отправиха оферта към ПП-ДБ – вземат третия мандат и правят кабинет “всички срещу ГЕРБ и ДПС”. Същото предложиха и на президента по време на консултациите миналата седмица, но още преди това от ПП-ДБ ги бяха отрязали. Всъщност идеята май се хареса само на “Има такъв народ”, но двете формации заедно имат скромен брой депутати – 54.

Иначе от дни насам Борисов говори за скрита колаборация между ПП-ДБ и “Възраждане”, като нарече Костадин Костадинов “новия лидер” на парламента и дори прогнозира, че ако с третия мандат може да стане нещо, то ще е точно между тези две формации.

Водени са неофициални разговори от “Възраждане” с ПП-ДБ, а от БСП са ги отрязали, издаде Цончо Ганев пред БНТ. Водени ли са действително – не стана ясно, тъй като Асен Василев още миналата седмица отрече да е вярно. За това говорят и острите реакции от редиците на ПП-ДБ на “гафа” на Петков, който допусна преговори.

От безбройните постове и интервюта на хората на ПП-ДБ се разбраха две неща – не искат с “Възраждане”, но и не е ясно какво точно предлагат. От изборите насам говорят, че остават в опозиция, а миналата седмица Лена Бориславова обясни, че с 39 депутати би било “нелегитимно” да предлагат кабинет. Тази позиция бе затвърдена и от Националния съвет на “Промяната” в неделя, който заяви, че в 50-ото НС не вижда условия за формиране на проевропейско и антикорупционно правителство

В събота обаче една от партиите в коалицията – ДСБ, след заседание на изпълнителното си бюро поиска президентът да им даде третия мандат и да предложат “техническо” правителство.

Това ще бъде мандат за всички парламентарни субекти, на които ще им бъде предложено да подпишат споразумение. Техническото правителство представлява премиер, равно отдалечен от всички партии, широко наложен авторитет в обществото и безупречен със своята биография и умения, който да предложи кабинет с експертен състав, който да работи по конкретна програма за определен срок, разясни по-късно депутатът Стоян Михалев.

Явно така от ДСБ са се опитали да покрият желанията на всички – широка коалиция (ГЕРБ), програмност (БСП и “Величие”) и експертност (ИТН). От ГЕРБ обаче на няколко пъти вече отхвърлиха варианта за експертно правителство и го доказаха със състава, който Росен Желязков предложи.