ПП-ДБ режат концесията на „Лукойл“ в пристанище „Росенец“ (ВИДЕО)

Парламентарната група на ПП-ДБ внася в НС предложение, с което да бъде прекратена концесията на „Лукойл“ на пристанище „Росенец“, съобщиха в кулоарите на парламента Кирил Петков и Атанас Атанасов.

По думите им това е стъпка, която ще върне контрола на държавата върху ключова инфраструктура и е стъпка към приемането ни в шенгенското пространство.

Кирил Петков коментира, че очаква ГЕРБ-СДС също да подкрепи предложението им.

Той обясни, че „Лукойл“ ще продължи да оперира на пристанището чрез заплащане на такси.

Министерството на транспорта е с пълните възможности да оперира това пристанище, добави Кирил Петков.

„Внасяме предложение за вкарване обрано на контрола на държавата в пристанище „Росенец“. Нашето предложение ще прекрати концесията на пристанище „Росенец“, която беше увеличена от служения кабинет с 24 години без мотиви“, каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в Народното събрание.

„Нашата цел е влизането ни в Шенген и това е ясно стъпка в тази посока“, добави Петков.

„От години говорим, че държавата трябва да си възстанови контрола над това пристанище. В момент, в който Русия обяви България за вражеска страна заради войната, която води в Украйна – предприемаме действия, за да ограничим възможностите Москва да използва българска инфраструктура с финансова цел”, заяви от своя страна генерал Атанас Атанасов от „Демократична България”.

Видеото ТУК