ПП и ДБ отиват заедно и на европейските, и на националните избори

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ отиват заедно и на европейските, и на националните избори, съобщиха на брифинг лидерите на „Продължаваме промяната“ след двудневното Общо събрание на партията.

„Влизаме с ясното съзнание, че ще се появим заедно с „Демократична България“, защото разбрахме, че заедно сме силни и заедно представляваме една общност“, заяви Кирил Петков пред журналисти.

Точка в дневния ред на Общото събрание за националните избори не е имало, научи OFFNews. Въпреки това обаче лидерите смятат, че досегашната коалиционна формула трябва да се запази. Финалното решение за коалицията ще се взима от Изпълнителния съвет на ПП. Именно той ще се произнася и по предложението за формиране на общи органи на ПП и ДБ – идея лансирана първо на 9 март от лидера на ДСБ Атанас Атанасов и потвърдена по-късно в резолюция на „Да, България“ от същия ден.

Вчера делегатите на партията номинираха кандидатите за европейските листи, като всеки един от тях е имал право да подкрепи до петима от 15 претенденти. Никола Минчев, за когото от месеци се знае, че ще оглави листатата на ПП-ДБ на евровота, не бе в този списък. Сред класираните са Даниел Лорер, Настимир Ананиев, Деница Симеонова, Христо Петров (Ицо Хазарта), Явор Божанков, Искрен Митев, Христо Даскалов, Мирослав Мавров и Ива Руйчева.

Кандидатурите ще бъдат подредени в списък след края на преговорите с ДБ. До момента се знае, че Радан Кънев ще бъде в листата. Обкъжда се още второто място в нея да бъде за кадър на „Да, България“.

Общото събрание избра и нов Изпълнителен съвет на партията, в който влизат Петър Кулински, Венко Сабрутев, Лена Бориславова, Венеция Нецова-Ангова, Даниел Лорер, Кирил Петков, Асен Василев, Калина Константинова, Николай Денков, Андрей Цеков, Методи Байкушев, Никола Минчев и Христо Петров. Те бяха представени от Кирил Петков като „генералите на промяната„. Това са хората, които ще взимат ключовите решения за вота и ще редят листи.

„Това са генералите на промяната, които ще започнат да водят следващата кампания, партията и заедно коалицията ПП-ДБ ще покаже, че България може да бъде една нормална европейска държава. Нашите принципи не ги предадохме и няма да ги предадем. Вярваме, че бъдещето пред нас ще е по-добро“, каза Петков, който както вчера, така и днес обяви, че ПП-ДБ ще е първа политическа сила след изборите.

Петков и Василев отказаха да отговорят на въпроса дали подуправителят на БНБ Андрей Гюров изрично е казал пред президента Румен Радев, че би поел поста на служебен премиер.

„Честит Шенген“, с тези думи съпредседателят на ПП Асен

Очаквайте подробности!