„Правосъдие“ в Novinar.bg: Октопод във ВАС работи за строителните босове на ГЕРБ

Частен съд, който работи в полза на строителни босове, спонсори на ГЕРБ, действа във Върховния административен съд, разкри читател на Novinar.bg от кухнята на събитията.

Смята се, че в октопода влизат председателят на ВАС Георги Чолаков, зам.-шефът Любомир Гайдов и председателят на Четвърто отделение Татяна Хинова.

Вътре във Върховния административен съд работи своеобразно ООД, което защитава интересите на бизнесмени от обръча на Бойко Борисов, твърди източникът на Novinar.bg. Цялото замитане на следи минава през Татяна Хинова, която като шеф на Четвърто отделение разглежда административни дела, обществени поръчки, концесиите, търговете, изборите за народни представители, изборите за президент и вицепрезидент на републиката, местните избори и др.

Източникът ни обеща да предостави и конкретни доказателства за „бонусите“, които се предоставят на милионерите от ГЕРБ при разглеждането на дела за компрометирани обществени поръчки.

КОЙ КОЙ Е В СХЕМАТА

Именно през председателката Татяна Хинова минават прелюбопитните обществени поръчки за стотици милиони, спечелени от фирми-касички на ГЕРБ като „Трейс“ и „Водстрой“, уточни източникът на Novinar.bg.

Интересно е, че в периода 1991-1994 г. Хинова е била съдийка в маргиналния Районен съд – Червен бряг, след което кариерата я отвежда до върха на правораздаването – ВАС.

Другият участник в „частния съд“ бил Любомир Гайдов, който от началото на април 2021-а стана зам.-председател на Върховния административен съд и ръководител на Втора колегия.

Гайдов има явна връзка с хунтата – бил е зам.-министър на здравеопазването в първия кабинет на ГЕРБ. През февруари 2017 г. пък става зам.-министър на здравеопазването в служебното правителство „Герджиков“ и после се връща във ВАС.

Попитан за мотивите за двукратното му „преместване“ в изпълнителната власт като заместник-министър, бургазлията Любомир Гайдов отговорил, че през 2009 г., когато ГЕРБ поел управлението с убедително мнозинство, имало ентусиазъм да се правят промени в много сектори, един от които е здравеопазването.

По време на обсъждането на кандидатурата му за зам.-шеф, издигната от… председателя Георги Чолаков, Атанаска Дишева от ВСС бе безмилостна. Тя заяви, че още при постъпването на съдията във ВАС там се е говорело, че Гайдов много бързо ще стане шеф на отделение.

После се говорело, че много бързо ще стане зам.-председател. А сега се говори, че ще е следващият председател на ВАС. (Чолаков бе избран през 2017 г., следователно мандатът му приключва през 2024 г. – б.а.).

„Това, колеги, ние не наричаме предвидимо кариерно развитие“, саркастично обобщи Атанаска Дишева.

Каква е ролята на председателя Георги Колев? Смята се, че замитането на следите по гербаджийските дела става с негово знание, въпреки че няма доказателства за директната намеса на шефа на ВАС, призна източникът на Novinar.bg.

Очаквайте продължение за октопода в Темида и неговите пипала във ВАС