лекарства
лекарства

Предлагат аптекарите да предписват лекарства

Медикаментите, за които касата плаща, да са освободени от ДДС

Проблемът с отпускането на медикаменти по лекарско предписание, за които в аптеката винаги изискват рецепта, може лесно да бъде решен.

За целта са необходими законови промени, които да позволят фармацевтите да предписват медикаменти в малки количества и за спешни случаи. Това заяви пред „Новинар“ проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

По думите му у нас в момента 1/4 от аптекарите, които са около 6000 в цялата страна, имат придобита специалност и могат да преминат допълнително обучение. Именно поради тази причина те ще са достатъчно компетентни да препоръчат определени лекарства, тъй като са изучавали и клинични дисциплини.

Проф. Гетов подчерта, че в Обединеното кралство фармацевтите имат възможност да предписват определен тип лекарства – за спешна контрацепция или за хипертония например, а в Ирландия дори могат да поставят противогрипни ваксини на пациентите.

„При добра воля в България това може да се случи много скоростно. С новата наредба за следдипломното обучение, една от специалностите – Клинична фармация, и с подготвяните промени в една от наредбите на министерството, България ще бъде единствената страна от Централна и Източна Европа, в която ще бъдат регламентирани мястото, задълженията и правата на клиничните фармацевти по отношение на терапията. Тя да бъде ефективна, да бъде рационална и икономична, което е въпрос на желание”, допълни той.

Наемането на кадри без фармацевтично образование все още е един от най-сериозните проблеми в сферата. Остава и въпросът с концентрирането на аптеките в икономически атрактивни райони и нежеланието за възлагане на допълнителни дейности на магистър-фармацевтите.

Освен това основната част от аптеките, които не сключват договори с касата, предлагат основно козметика – 90 на сто от предлаганите продукти там са кремове и шампоани. Няма регулация пък на онези, които работят само със здравната каса и предлагат съмнително ниски цени на медикаментите.

„Смятам, че е крайно време лекарствата, които покрива или заплаща Националната здравноосигурителна каса, да бъдат освободени от ДДС. Това би отпушило доста солиден ресурс на касата по отношение на лекарствата за амбулаторно и за болнично лечение”, обобщи проф. Гетов.