затвор
затвор

Предлагат затвор за ловене на риба по жесток начин

Ловенето на риба по особено жесток начин да се инкриминизира и да води до затвор. Това предложиха в петиция рибари-любители.

„Наскоро се инкримизира посегателството и тормозът над животни. Би трябвало по същия начин да се инкриминизират и тези деяния”, смятат рибарите.

Най-жестокият начин, по който бракониерите ловят риба, е или с взрив, или с ток.

За съжаление, когато се използват и двата начина, се убиват малките риби, а големите оцеляват и се зашеметяват, което е недопустимо, посочиха от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) към земеделското министерство.

По думите на Пламен Захариев, изпълнителен директор на агенцията, е иззета около 130 км рибарски мрежи и около 12 тона бракониерска риба, която не става и не е годна за консумация.

„Много трудно се борим срещу бракониерите, тъй като обикновено те работят в тъмната част на денонощието и технически ние не сме добре обезпечени спрямо тях”, каза той. По думите му технически е много трудно постоянно да се охраняват водоемите, които у нас са около 3000 – малки и големи, около 500 са от национално значение.

Спрямо миналата година са заловени и глобени 5 пъти повече нарушители. Миналата година санкциите са били на стойност около 70 000 лв. Тази година са за 350 000 лв.

Заловените бракониери-риболовци подлежат на глоба и конфискация на имуществото, с което са бракониерствали – мрежи и най-различни видове бракониерски уреди, както и на рибата.