Преговори: София иска резиденция „Лозенец” от военните

Столичният общински съвет ще натовари кмета на София Васил Терзиев да започне преговори с Министерство на отбраната за отваряне за граждани на парка на резиденция „Лозенец“. Комисията по образование и култура в градския парламент прие с пълно единодушие предложение в тази насока на лидера на групата на „Синя София“ проф. Вили Лилков. Предстои докладът да се разгледа и от други комисии, както и на сесия на СОС.

Лилков припомни, че от октомври м.г. с решение на Министерски съвет сградата на резиденцията е прехвърлена на Народното събрание, а паркът продължава да е под разпореждане на МО. Лилков припомни още, че идеята зеленото пространство да се ползва от столичани вече е поставяна от граждани и политически групи в СОС преди години и че след промените от м.г. тя вече може да се реализира. Той я окачестви като добра за живеещите в „Лозенец“, тъй като в момента за част от тях няма близки паркове.

Лилков каза още, че паркът е добре защитен с ограда, което позволява той да е отворен през светлата част от деня, а нощем да се заключва. Ако военните се съгласят с предложението на Столична община, нейните дружества биха могли да поддържат и озеленяват зоната около резиденцията, предложи още общинският съветник. Той направи аналогия с парка на Военна академия, който от години е отворен за граждани.

През септември 2023 г. СОС даде съгласие за обезщетяване на собственик на частни имоти в парка на резиденция „Лозенец“ с имот в район „Студентски“ на ул. „Св. Климент Охридски“ и в район „Оборище“ на ул. „Хан Омуртаг“. Целта на сделката бе да се предотврати строителство на територията на парка, каквито намерения имаше частният собственик.