Премиерът на Австралия за Илън Мъск: Арогантен милиардер

Австралийският министър-председател, Антъни Албанезе, нарече Илън Мъск „арогантен милиардер“ заради отказа на платформата на Мъск – Х, да премахне кадрите от нападението с нож в църквата в Сидни.

Критиката на Албанезе последва след като Мъск използва меме, за да обвини правителството на Австралия в цензура.

В понеделник вечерта, 22 април, австралийският съд издаде на платформата двудневно съдебно разпореждане да скрие за всички потребители по света видеоклиповете от намушкването с нож, извършено на 15 април.

„Нашето притеснение е, че ако на ВСЯКА държава е позволено да цензурира съдържание за ВСИЧКИ държави, каквото е искането на австралийския комисар по електронна безопасност, тогава какво би попречило на една държава да контролира целия интернет“, написа Мъск в платформата Х.

„Вече цензурирахме въпросното съдържание за Австралия, в очакване на съдебно обжалване, и съдържанието се съхранява само на сървъри в САЩ“, добави той.

Австралийският премиер днес заяви в сутрешното шоу по ABC Australia, че Мъск е „арогантен милиардер“.

 

 

„Ще направим каквото е нужно, за да се справим с този арогантен милиардер, който си мисли, че е над закона, но и над благоприличието“, каза той.

„Това, което комисарят по електронна безопасност прави, е да си върши работата да защитава интересите на австралийците. А идеята, че някой би се обърнал към съда за правото да качва съдържание с насилие в социална мрежа, показва доколко г-н Мъск няма връзка с реалността“, допълни Албанезе и заяви, че социалните мрежи трябва да носят социална отговорност със себе си.

По-рано Х блокира публикациите в Австралия в очакване на съдебно оспорване. Очаква се утре, 24 април, делото да бъде разгледано отново в съда за изслушване на допълнителни аргументи.