Премиерът на Великобритания ще върне военната служба при победа на изборите

Управляващата Консервативна партия на Великобритания заяви, че ще върне военната или обществено полезната служба, ако отново спечели властта на общите избори в Обединеното кралство на 4 юли.

Това премиерът Риши Сунак обяви в публикация в The Mail on Sunday. Изданието отбелязва, че Сунак и неговите съветници, изготвили плана, се опасяват от предполагаема нарастваща заплаха от т. нар. ос на авторитарни държави, в която Лондон включва Иран, Китай, Северна Корея и Русия.

Младите хора на 18-годишна възраст ще изберат или да се присъединят към военните на пълен работен ден за 12 месеца, или да прекарват един уикенд всеки месец като доброволци в своята общност в продължение на една година, съгласно плановете. Избралите армията, ще „учат и ще участват в операции по логистика, киберсигурност, обществени поръчки или граждански отговор“, казаха торите.

Доброволчеството може да включва подпомагане на местните служби на пожарната, полицията, здравеопазването, както и благотворителни организации, които подпомагат самотни и изолирани възрастни хора, добави партията. Планът предполага, че само около 10% от завършилите ще изберат първия вариант.

Премиерът Риши Сунак каза, че схемата ще „създаде споделено чувство за цел сред нашите млади хора и подновено чувство на гордост в нашата страна“. „Тази нова, задължителна национална служба ще предостави възможности за промяна на живота на нашите млади хора, предлагайки им шанса да научат умения в реалния свят, да правят нови неща и да допринасят за своята

Макар Сунак да обяви, че службата ще бъде задължителна, неговият вътрешен министър Джеймс Клевърли каза пред Sky News в неделя, че няма да има наказателни санкции за млад човек, който откаже да участва. Консерваторите, които са на власт от 2010 г., изчисляват, че схемата ще струва около £2,5 милиарда годишно, като първите младежи ще бъдат включени в новата програма септември 2025 г.

Във Великобритания имаше национална служба между 1947 и 1960 г., като мъже на възраст между 17 и 21 години служиха във въоръжените сили в продължение на 18 месеца. Няколко европейски държави, включително Норвегия и Швеция, имат някаква форма на временен договор.