Примитив от „Мини Марица-изток“ защити касапина с макетното ножче и остана без работа

„Мини Марица-изток“ ЕАД се разграничи и осъди позицията на служителя си Виктор Костов, който в статус във „Фейсбук“ защити мъжа, който малтретира и обезобрази с макетен нож 18-годишно момиче в Стара Загора.

От изявление на мините се разбира, че със заповед на управителя на рудник „Трояново-север“ Костов е отстранен от работа до изясняване на всички обстоятелства.

„Евала брат показвай кои е силния пол“, пише Костов в профила си в социалната мрежа (цитатът е дословен, като са запазени няколкото правописни и пунктуационни грешки – бел. ред.). Статусът му стана много популярен и предизвика нова вълна на възмущение от подкрепата му и заплахите на тези, които „имат нещо против Гошката“. Тях ги призовава „ДА МИ ПИШАТ НА ЛИЧНО КЕ ВИ УБИЕМ ОТ БОЙ БАТЕ“. Той заявява още, че 400 шева ще им се сторят малко.

От поста му се получава потвърждение, че малкото име на насилника е Георги. Според данните на прокуратурата мъжът е с инициали – Г.Н.Г. Още от петък вечер в социалните мрежи се разпространяват снимки и профил на мъж с потребителско име Георги Николаев. Официално потвърждение за самоличността му няма.

А няколко часа по-късно дойде реакцията на дружеството. В публичната част от профила на Костов се вижда, че той е посочил, че работи в „Мини Марица-изток“ и е от Раднево, където и живее.

„Човешкият живот и здравето са неприкосновени и всяко посегателство върху тях е недопустимо“, подчертават от мините.

С позиция излезе и изпълнителният директор на „Мини Марица-изток“ Илза Чинкова. Тя се обръща към Костов също във „Фейсбук“: „срамувам се и осъждам твоята грозна позиция“.

„Ти си срам за хилядите почтени работници и служители в „Мини Марица – изток“ ЕАД. Не искам никой от работещите в мината да бъде отъждествяван с твоята позиция. И отново, като майка и жена ще ти кажа, че и един единствен шев, направен на живо същество, причинен от ръката на някакво човешко недоразумение, наречено от теб „силен пол“, е прекалено много и недопустимо за времето и обществото, в което живеем“, пише Чинкова.