Присъдата на надрусания убиец на Милен Цветков – ясна до месец

Върховният касационен съд /ВКС/ ще се произнесе в срок с окончателна присъда за подсъдимия Кристиян Николов, който на 19 април 2020 г. надрусан с три вида дрога удари смъртоносно с джипа си спрелия на червен светофар автомобил на журналиста Милен Цветков. Инструктивният срок за произнасяне на съда е месец.

Да финалното заседание на ВКС в сряда, 21 юни, се стигна след произнесената от Софийския градски съд и потвърдена от Софийския апелативен съд присъда за Кристиян Николов от 9 години затвор и лишаване от право на управление на МПС за 10 години. Присъдата бе обжалвана от адвокатите на подсъдимия и протестирана от прокуратурата пред върховната инстанция.

Делото се отличава от масовите процеси за смърт на пътя с последователния опит на обвинението да докаже умишлено причиняване на катастрофата, което беше отхвърлено от първата и втората съдебна инстанция и заменено с непредпазливост като форма на вината.

Пред състава на ВКС прокуратурата отново поиска формата на вина да се промени в „евентуален умисъл“, а не по непредпазливост“, и да се запази размера на наказанието.

Защитата на подсъдимия поиска делото да се върне на втора инстанция заради процесуални нарушения, свързани с определянето на експертите, които са изготвяли експертизите, и с нередности при събирането на доказателства.

Подсъдимият Кристиян Николов, който този път присъства на заседанието, изрази съжаление и помоли съда за снизходителност.

„Днес тук няма членове на семейството на Милен Цветков. Но искам да се извиня. Извинявам се от дъното на душата си! Моля се на Господ душата му да почива в мир“, заяви Николов пред съдиите.

Смъртоносната катастрофа стана на 19 април 2020 г. на кръстовището пред мол „Парадайс“ в София. Според прокуратурата престъплението е извършено с умисъл, тъй като не само че е седнал зад волана на джипа „Ауди“ след употреба на наркотици, но и не е спазвал правилата за движение и е шофирал със значително по-висока от разрешената скорост – 99 км/ч, преди удара при ограничение в участъка от 50 км/ч. Няма спирачен път и е минал на червен сигнал на светофара при спрял пред него автомобил.